Beba umrla od neuhranjenosti: Dojila je majka veganka

Beba (11 meseci), kako je autopsija utvrdila, žrtva je nemara roditelja, zapravo majke koja je veganka koja ju je dojila mlekom sa manjkom vitamina B12 i vitamina A koji su od krucijalnog značaja za razvoj odojčeta.

Kako prenosi francuska štampa, roditelji-vegani čija beba je umrla su osuđeni na pet godina zatvora zbog majčine loše izbalansirane ishrane što je rezultiralo slabom nutritivnom vrednošću njenog mleka i, na žalost, smrću deteta koje je imalo manjak vitamina. Takođe, roditelji nisu na vreme tražili medicinsku pomoć što se, takođe, našlo u presudi.

Lekari i nutricionisti su nakon ovog slučaja u Francuskoj još jednom apelovali na rizičnost veganske ishrane i posavetovali sve koji su se na nju odlučili da uzimaju vitamin B12 kao suplement, kao i vitamin A koga u svojoj ishrani imaju veoma malo jer ne jedu meso. Oni ističu da beta karoten nije pravi vitamin A i da se u telu ne pretvara lako u ovaj vitamin neophodan za život.

Takođe, zaključak stručnjaka je da je majčino mleko u direktnoj vezi sa onim što ona jede, zbog čega apstiniranje od određenih namirnica, poput mesa, ugrožava i njeno, a i zdravlje njene bebe, prenosi "The Healthy Home Economist".

Da podsetimo, veganstvo je način ishrane i življenja koji izbegava bilo kakvu okrutnost nad životinjama, poput iskorišćavanje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe. Veganska ishrana se zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, a vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med niti nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla.

K.M.

Pogledajte još