Dani australijske kuhinje

U restoranu "Metropolitan Grill" hotela "Hajat Ridžensi" počeli su Dani australijske kuhinje koji će trajati do 29. maja. Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete koji predstavljaju jedinstvenu kombinaciju zapadnjačkih i istočnjačkih kuhinja. 

Meni je kreirao glavni kuvar hotela "Hajat Ridžensi" Mark Hagenbah koji je poreklom Australijanac. On je svet kuvanja otkrio sa 15 godina, kada je počeo da radi za jedan ketering servis. Njegova impresivna karijera mu je donela takvu veštinu da specijalitetima koje pravi daje božanstvene ukuse i nesvakidašnji izgled. 

Neobičnom kombinacijom kalifornijske kuhinje i azijskih namirnica nastao je novi stil – Pacifik Rim. Australijski začini su veoma specifični. Razlikuju se od ostalih začina iz drugih kuhinja sveta ali se sa njima odlično dopunjuju. 

Glavni sastojci australijske kuhinje su autentične abordžinske namirnice: lišće limunaste mirte koji sadrži esencijalno ulje sa najvećom koncentracijom limuna, tasmanijski biber, spanać, bush tomatoes koji nazivaju i pustinjskim grožđem čiji je plod nalik paradajzu i makadamia orašćići . 

Jedan od specijalieta je baramundi riba, koja menja boju u zavisnosti od okruženja. Australijska ružičasta so ima predivan blagi ukus i idealna je za dekoraciju. Dobija se iz prirodnih izvora podzemne vode. 

Tokom Dana australijske kuhinje biće predstavljeni raznovrsni specijalteti na bazi švedskog stola, od predjela preko glavnih jela do deserta. File tune sa tasmanijskim biberom, salata sa mesom krabe, dimljena pačetina sa sosom od kupusa, bloody mary sa limunovom travom, celerom krastavcima, samo suneka od predjela koje možete probati. 

Glavna jela su: carska riba marinirana u đumbir sasamiju, brancin sa limunovom travom u prelivu od makadamije, pečena govedina u sosu od bibera sa prelivom marmelade i crnog luka, hrskave školjke u začinskom bilju, s pireom od celera i prelivom od australijskog maslinovog ulja. U vaš izbor obavezno uvrstite i supu od bundeve i đumbira sa crnim dagnjama jer je izuzetnog ukusa.
Na kraju se možete zasladiti: kolačem od cvekle i čokolade, musom od marakuje sa prelivom od šumskog voća, panna cottaom od kokosa sa mangom i sorbeom od indijske urme... Ako se odlučite za ovakvu večeru biće va potrebno 2.500 dinara

Retko ko ima priliku da otputuje u Australiju i retki su restorani internacionalne kuhinje koji nude njihove specijalitete, zato se prepustite vrhunskim ukusima Australije u restoranu "Metropolitan Grill".

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još