Ubrzo privremena skupština kosovskih Srba

"To bi bio odgovor na neustavni briselski sporazum i okupljanje Srba radi njihovog golog opstanka na Kosovu", rekao je Jakšić agenciji Beta.

Jakšić je rekao da su se o osnivanju Privremene skupštine Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija dogovorile političke stranke vlasti i opozicije, počev od Srpske napredne stranke, Demokratske stranke, DSS, Srpske radikalne stranke i G17 plus, i dodao da su konsultacije o tome trajale protekle dve nedelje.

Jakšić je istakao da privremena skupština nije paralelna institucija, nego je u skladu sa Ustavom Srbije, i dodao da je privremena do održavanja parlamentarnih izbora na nivou celog Kosova.

"To nije paralelna institucija, o tome se i vodilo računa da se osnuje skupština privremenog karaktera koja bi bila po Ustavu Srbije, što znači da nije paralelna, i koja bi ličila na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu sa određenim ali ne svim nadležnostima. Ono što građani pokušavaju da naprave jeste da poštuju Ustav i budu dostojni ustavobranitelji i da se ponašamo u skladu sa zakonima i Ustavom",
objasnio je Jakšić.

Jakšić je dodao da je "pokrajinska skupština je nešto što stoji u Ustavu Srbije".

Naveo je da je na današnjoj sednici svih političkih stranaka i grupa građana koje deluju na severu Kosova i južno od Ibra dogovoreno da se obave dodatne konsultacije o deklaraciji i statutu privremene skupštine i razmotre primedbe u četvrtak i petak, a da se konstitutivna sednica održi početkom sledeće nedelje.

"Sednica će biti održana u radnoj i svečanoj atmosferi i biće otvorena za javnost", rekao je Jakšić.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još