Jubilej "Bitke na Čegru" – kalendar programskih aktivnosti

Bitka na Čegru jedna je od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Bitka se odigrala 31. maja 1809. godine na brdu Čegar kod sela Kamenica nadomak Niša

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Ne mogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Zbog poraza na Čegru, Karađoorđe je morao da odustane od pohoda u Staru Srbiju, a rumelijski vezir je osvojio celu istočnu Srbiju do Velike Morave, gde je Karađorđe sa naporom uspeo da organizuje odbranu. Zima je takođe pomogla ustanicima, pa su se Turci povukli iz istočne Srbije

Program:

20. maj - 12.00- Promocija Časopisa za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke „Peščanik 7“ (Istorijski arhiv Niš)

21. maja - 19.00  – Video prezentacija Čegra i Ćele-kule (Mala sala NKC-a)

25. maj – 19.30 – Promocija monografije o boju na Čegru u izdanju NKC-a (Mala sala NKC-a)

26. maj – 19.30  – „Čegarski venac“, izbor poezije o Čegru - javno čitanje, priređivača Slobodana Stojadinovića (Mala sala NKC-a)

27. maj - 11.00  - Promocija elektronske publikacije sa tekstovima o Boju na Čegru i izložbe fotografija i dokumenata posvećenih ovom događaju (Sala univerzitetske biblioteke u Nišu)

28. maj – 18.00  – Premijera lutkarske pozorišne predstave „Čas istorije“ (Pozorište lutaka Niš -reprizno izvođenje 31. maja u Sali pozorišta lutaka u 10.00 časova)

- 20.00  - Koncert niškog simfonijskog orkestra, Niškog kamernog hora i vokalnih solista sa prigodnim programskim repertoarom (Dvorana niškog simfonijskog orkestra)

29. maja – 19.00  - Otvaranje izložbe „Prvi srpski ustanak i boj na Čegru“ (Sinagoga)

29. i 30. maj – 18.00 - Međunarodni skup „Boj na Čegru 1809. u istoriji i tradiciji balkanskih ratova“ (Velika sala Univerziteta)

30. maj - Biciklistični maraton u čast Čegarskog jubileja (od Kameničkog visa do brda Gradac)

- 20.00 – Premijera pozorišne predstave „Senke Ćele-kule“ (Mala scena Narodnog pozorišta u Nišu)

31. maj – 21.00  – Pozorišna predstava „Čegarska bitka“ (Spomen kompleks Čegar)

- Etno muzički nastup Snežane Spasić i Aleksandra Vasova

01. jun – 19.30  - Promocije reprint izdanja prvog niškog posleratnog stripa-„Čegarski junaci“ Branislava Miltojevića (Mala sala NKC)

02. jun – 19.30 - Otvaranje likovne izložbe Udruženje likovnih umetnika „Car Konstantin“ – «Niš kroz istoriju» (Galerija NKC)

05. jun – Premijera dokumentarnog televizijskog filma »Ustanička 1809.» (Mala sala NKC)

06. jun – 20.30  - Pozorišna predstava „Čegarska bitka“- prva repriza (Letnja pozornica u Tvrđavi)

07. jun – 20.30  - Pozorišna predstava „Čegarska bitka“- druga repriza (Letnja pozornica u Tvrđavi)

Izvor: TOS
23. maj

Pogledajte još