Prešli na open source OS: Grad Minhen pravi kod sam, neće da plaća

Hofman je govoreći na Linux Tag konferenciji u Berlinu 22. maja izrazio sigurnost u uspeh open source strategije pogotovo zbog fokusiranosti grada na njenu održivost u budućnosti:

- Odlučili smo se za male korake umesto za masovan pristup. Izabrali smo kvalitet iznad brzine odlukom da sami napravimo naš sistem umesto da čekamo i plaćamo drugima.

Grad Minhen sada koristi unifikovan sistem za desktop računare nazvan Limux koji je baziran na Ubuntu Linux open source operativnom sistemu i aplikacijama. Sistem je instaliran na 14.000 od ukupno 15.000 računara koj se nalaze u kancelarijama gradskih službi. U pitanju je 2.000 računara više nego što je prvobitno bilo planirano.

Tehnička služba grada Minhena trenutno radi na obezbeđivanju strategije koja će omogućiti gradu da održava novi sistem kao i da uspešno nastavi da obavlja poslove sa stanovništvom i drugim javnim sektorima.

Hofman je takođe potvrdio da grad planira prelazak i na LibreOffice, open source paket alata, kako bi zamenio OpenOffice koji je u upotrebi od 2006. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još