Ubrzo "prelazno telo" za sever KiM?

Kraj maja je prvi rok do kada bi trebalo da se formira "prelazno telo" koje, prema Planu primene Sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, treba da pomogne da srpske institucije na severu Kosova prihvate kosovske zakone i uđu u kosovski sistem, nezvanično saznaje "Danas".

U tom telu za sever KiM, kako je rečeno tom listu, pored predstavnika četiri srpske opštine i jednog koordinatora, trebalo bi da budu i predstavnici Vlade Kosova i EU. Beograd računa da će Srbe predstavljati predsednici opština.

Učešće srpskih predstavnika, kako se očekuje, trebalo bi da bude i jedna od tema najavljenog susreta premijera i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa predsednicima opština sa severa KiM.

Kako je "Danasu" rečeno, državni zvaničnici ovu temu nisu pominjali u dosadašnjim susretima sa predsednicima opština sa severa, koji kažu da su obavezni da poštuju odluke svojih skupština opština i rezultate Sretenjskog referenduma, na kome su Srbi severno od Ibra rekli "ne" institucijama samoproglašene kosovske države.

Izvori ovog lista tvrde da će uskoro za sever biti imenovana i dva regionalna komandira Kosovske policije - Srbin za srpske opštine Leposavić, severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan, a Albanac za južni deo Mitrovice, Srbicu i Vučitrn. Prema najavama iz diplomatskih izvora, do sredine juna sve bezbednosne strukture na severu trebalo da se integrišu u KP, koja je briselskim sporazumom priznata kao "jedina na Kosovu".

Vlada Srbije formirala je srpski deo Odbora za primenu sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Predsednik je šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, a potpredsednici - generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević. Odbor ima devet članova iz više ministarstava.

U Skupštini Kosova juče nije bilo zvanične potvrde kada će se poslanici izjašnjavati o Nacrtu zakona o ratifikaciji Prvog međunarodnog sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je kosovska vlada usvojila u utorak. Iako je predsednik parlamenta Jakup Krasnići najavio da ovaj dokument ide u redovnu proceduru, izvori Danasa ne isključuju mogućnost da se o "ratifikaciji" vanredno raspravlja u četvrtak ili petak.

Premijer Ivica Dačić obećao je juče pred poslanicima Evropskog parlamenta da će Vlada Srbije učiniti sve da se sporazum sa Prištinom u potpunosti sprovede.

(Izvor: Danas via B92)

Pogledajte još