Apoteke: Više lekova tek polovinom juna

Beogradske državne apoteke su počele da nabavljaju lekove koji su nedostajali, ali su mnoge od 37 apotekarskih ustanova u Srbiji još u postupku pripreme javnih nabavki, pa prve isporuke teško da mogu da očekuju pre druge polovine juna.

Pola Beograda sam prošla dok nisam našla lekove za pritisak 'binevol', 'preksanil' i 'norvask'“, priča Cveta Marčetić (70) iz Beograda, jedna od mnogih koji su poslednjih dana tragali za lekovima.

Milana Dučić iz Apoteka „Beograd“ kaže da je stigao diuretik „spirinolaktron“, „aminofilin“ za astmu, „fosevans“ za osteoporozu, antipsihotik „rispolet“, lekovi za HIV i insulin.

Prvo smo krenuli da snabdevamo dežurne i apoteke pri domovima zdravlja. Nismo nabavili “farin” za koagulaciju krvi, koga nema na tržištu“, ističe ona.

Pacijenti, međutim, ne mogu da nađu „amiodaron“, „bisoprolol“, „monodipin“ i „enelapril“. Neki domovi zdravlja nemaju lekova za urgentne situacije, kao što su “aminofilin” i “atropin”.

Direktor RFZO, dr Momčilo Babić, kaže da će biti uvedene rigorozne kontrole.

U toku je kontrola u Apotekama „Beograd“, a nakon toga krenuće se i u ostale državne, ali i privatne apoteke. Kako bismo predupredili nestašice, ubuduće će sve zalihe lekova koje apoteke imaju, morati da se nađu na sajtu“, ističe dr Babić.

Izvor: Blic

Pogledajte još