Na prošlogodišnjim izborima najviše novca potrošio DS

Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije za svoj rad primaju nadoknadu u visini od dve prosečne plate u Srbiji, rekao je član Odbora Agencije Zoran Stojiljković, odgovarajući na pitanje kolike su plate direktora, pomoćnika i članova odbora u tom nezavisnom telu.

"To je nadoknada u visini od dve prosečne plate u Srbiji, negde oko 80.000 dinara", rekao je Stojiljković dodajući da ne zna tačno kolika su primanja direktora i pomoćnika, ali da misli da su slična kao u ministarstvima i drugim nezavisnim telima - oko 150.000 ili 180.000 dinara.

U 60 odsto kampanja je finansirana iz javnih izvora, a trećina aktivnosti nisu finansirane iz realnih prihoda, pokazali su podaci Izveštaja.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić na konferenciji posvećenoj predstavljanju Izveštaja kazala je da je to nezavisno državno telo podnelo 176 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv političkih subjekata koji nisu podneli izveštaje o troškovima prethodne izborne kampanje.

"Adekvatna kontrola finansiranja političkih aktivnosti tokom kampanje od izuztne je važnosti za borbu protiv korupcije i uspostavljanja pravne države. Ova konferencija prva je ovakve vrste od uvođenja visepartijskog sistema u Srbiji", ocenila je Babić.

Član Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je 80 odsto od 35 miliona evra potrošilo šest najvećih koalicija, DS, SNS, SPS, URS, LDP i DS.

Koalicija oko SPS-a potrošila je u izbornoj kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore oko 335 miliona dinara, koalicija oko URS-a 541 milion dinara, koalicija oko LDP-a 296,3 miliona i DSS oko 139 miliona dinara.

Izveštaj je pokazao da su najviše novca u kampanji u srazmeri sa osvojenim glasovima potrošili URS i LDP.

Stojiljković je na skupu u Palati Srbija naveo da je DS dobijala neuobičajeno lake garancije koje bi svako poželeo, jer je na dve blanko menice ta stranka od Razvojne banke Vojvodine dobila više od tri miliona evra kredita.

URS je od Komercijalne banke dobio kredit po tri puta nižoj kamatnoj stopi od ostalih stranaka koje su se zaduživale u istoj banci, a da istovremeno predstavnici stranaka sede u Upravnom i Nadzornom odboru Komercijalne banke u kojoj je veliki državni udeo, rekao je Stojiljković.

On je naveo da za to nema sankcija nego da važi pravilo "brukati i rugati se", a da bi u sledećem zakonu o finanasiranju stranaka trebalo standardizovati uslove kreditiranja stranka.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još