Majdanpek: Predsednik Opštine sebi dodelio pomoć u novcu

Popović po tom osnovu dobija 22.800 dinara, iako mu je plata bila 76.000 dinara!

Time je budžet ove opštine ostao siromašniji za preko 660.000 dinara. Popović je solidarnu pomoć dodelio i svojim bliskim saradnicima - zameniku predsednika opštine i dvojici profesionalnih članova Opštinskog veća, čime je opština ostala kraća za blizu 2,5 miliona dinara.

Dragan Popović kaže za Kurir da je solidarnu pomoć dobijao na osnovu odluke koju je donela Skupština opštine zbog malih plata radnika, ali tvrdi da se ovog novca odricao jer smatra da ima pristojnu platu. „Dakle, tu odluku nisam doneo ja, a solidarnu pomoć su primali svi, od čistačice do direktora. Međutim, ja sam iz moralnih razloga ovu solidarnu pomoć uplaćivao za sedam socijalno ugroženih porodica“, kaže Popović.

Kad je Skupština opštine Majdanpek u avgustu 2009. donela odluku o solidarnoj pomoći zaposlenima zbog pogoršanja njihovog socio-ekonomskog položaja, Popović je na osnovu samo njemu poznatih kriterijuma ocenio da je njegova materijalna situacija i materijalna situacija njegovih saradnika loša. Treba reći da je u tom trenutku primao 76.000 dinara neto zarade, koristio službeni automobil i vozača“, kaže Slobodan Mršić, odbornik u Skupštini opštine Majdanpek.

Mršić ističe da Popović sebi isplaćuje 30 odsto od plate ili 22.800 dinara kao solidarnu pomoć već 29 meseci, uprkos činjenici da je na snazi Zakon o privremenom smanjenju zarada, neto naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prema tom zakonu, Popovićeva neto plata smanjena je za deset posto.

Mršić podseća da je Zakon počeo da važi od maja 2009, a da je Popović sebi i drugarima počeo da isplaćuje solidarnu pomoć u iznosu od 30 odsto od jula 2009.

Za Popovića važi pravilo: Ne može država da mu smanji platu koliko on može da je poveća“, ocenjuje Mršić.

S druge strane, prema njegovim rečima, bilans vladavine Popovića u opštini Majdanpek od 2004. naovamo je 5.000 stanovnika i 2.500 radnih mesta manje.
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, prijavljena plata Dragana Popovića od avgusta prošle godine je 112.066 dinara. U Agenciji kažu da su otvorili predmet radi utvrđivanja povrede odredaba Zakona.

Izvor: Kurir

Pogledajte još