Island deportuje Hrvate jer misli da su Srbi

Island je odbio njihove zahteve za azil i u utorak, 28. maja ih ukrcao na avion sa 18 policajaca, doktorom, psihijatrom, prevodiocem i predstavnikom islandskog centra za ljudska prava i poslao ih nazad na zagrebački Pleso, piše "Jutarnji list".

Imigraciona kancelarija na Islandu odbila je njihove zahteve za azilom rekavši da su istražili slučajeve i došli do zaključka da nema dokaza da su azilanti bili suočeni s progonom u Hrvatskoj u kojoj su prava manjina zakonom zaštićena.

Međutim, deportacija tri porodice je zaustavljena jer bi na taj način oni bili razdvojeni.

Hrvatska je odbila da primi porodice jer svaka od njih ima jednog člana koji nije državljanin Hrvatske. Dvojica su državljani Srbije i jedan je Makedonac. Oni sada očekaju novu odluku islandskog centra za imigraciju krajem meseca.

Hrvatska štampa piše da ovi događaji nisu obeshrabrili Hrvate i da neki od njih već planiraju na leto da se vrate na Island.

Hrvatska će, naime, u julu postati članicom EU, pa će Hrvati moći da žive i rade na Islandu. Ukoliko njihova vlada ne zatraži prodžetak restrikcija pri zapošljavanju, kako je učinila 2007. kad su se Bugarska i Rumunjaka pridružile EU, Hrvati bi uskoro mogli da se nađu na njihovom tržištu rada.

Izvor: Blic

Pogledajte još