SNS-u 39 odbornika u Zemunu

Naprednjaci su osvojili 51,83 odsto glasova izašlih birača, a za njima slede koalicija okupljena oko socijalista, sa osam odborničkih mandata, Demokratska stranka, sa šest osvojenih mandata, kao i koalicija DSS-Dveri, koja će u budućem parlamentu imati četiri odbornička mesta, saopšteno je danas u opštinskoj Izbornoj komisiji.

Šakan je na konferenciji za novinare rekao da je na izbore izašlo 35,05 odsto od ukupno 160.036 glasača upisanih u biračke spiskove, odnosno 56.094 gradjana opštine Zemun. On je dodao da je SNS osvojila 29.071 glas.

Osim SNS u opštinski parlament u Zemunu ući će i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije koja je osvojila 11,54 odsto glasova, ili osam mandata, Demokratska stranka sa 8,94 odsto ili šest mandata i koalicija Demokratska stranka Srbije i Dveri koja je dobila 6,64 odsto, odnosno četiri mandata.

Šakan je naveo da je SPS dobila 6.473 glasa, DS 5.016 glasova, a DSS i Dveri 2.727 glasova.

Deset preostalih partija, koalicija i grupa gradjana nisu prešle censuz. Za Srpsku radikalnu stranku je glasalo 4,22 odsto ili 2.369 birača dok je Liberlano demokratska partija dobila 4,2 odsto ili 2.354 birača.

Rok za žalbe ističe večeras u 20 sati ali je Šakan rekao da ne očekuje nikakve ozbiljnije prigovore jer "su izbori protekli u savršenom redu".

Zvanični rezultati biće objavljeni u sredu, 5. juna.

Prema rečima šefa beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović, rezultati izbora u Zemunu znak su snažne podrške građana politici SNS i borbi protv krimiala i korupcije koju sprovodi lider stranke Aleksandar Vučić.

"Ovo je veliki podstrek da se nastavi da se radi. Mi smo proslavu imali sinoć ali danas smo je završili, nema vremena za slavlje pred nama je veliki posao. Ovakva podrške je istovremeno velika obaveza i odgovorost za SNS koja sada mora još aktivnije da se uključi u reforme i borbu za bolji život gradjana", rekao je Stefanović.

Komentarišući tumačenja iz DS da je ovako ubedljiva pobeda SNS u Zemunu posledica niske izlaznosti, Stefanović je rekao da se nada ""da će DS naučiti da bolje gubi izbore, jer će to očigledno biti trend u budućnosti".

Upitan da li će rezultati izbora u Zemunu biti uvod u rušenje gradske vlasti, Sefanović je rekao da SNS ništa ne ruši, već da se uvek trudi da nešto gradi, i zato će, za sada, budući da u gradskom parlamentu nema većinu za prekomponovaje vlasti, u Beogradu biti konstruktivna opozicija.

"Što se tiče izbora u Beogradu, oni mogu da budu kada se steknu zakonski uslovi. Mi ih danas ne tražimo, ne zato što ne mislimo da ne bismo pobedili, već zato što imamo pred nama ozbiljne izazove", objasnio je Stefanović.

Vučić je u opštinskom odboru stranke u Zemunu rekao da je SNS ostvario ono što u poslednjih 24 godina niko nije uradio - da u jednoj od najvećih srpskih opština osvojili su više od 50 odsto glasova.

Poslanik DS-a Dragan Šutanovac je gostujući u Utisku nedelje čestitao naprednjacima na pobedi na izborima u Zemunu uz ocenu da je ta pobeda bila očekivana kao i da je izlaznost bila mala.

Izlaznost u Zemunu je inače bila gotovo duplo slabija nego pre nedelju dana u Kosjeriću. Naime, prošle nedelje do 18 časova u Kosjeriću je glasalo 62 odsto birača, a danas u Zemunu do šest popodne 31 odsto.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još