Pljačke u "Njujorkeru": Za 15 minuta pokradene tri Novosađanke

Sve tri ostale su bez novčanika koji im je ukraden iz torbe, samim tim i bez ličnih dokumenata, bankovnih kartica i novca.

Tridesetosmogodišnja Novosađanka Katarina K. kaže za 021 da je tek na kasi uvidela da joj nema novčanika. – Pretpostavljam da je to bila jedna devojka koja mi se u dva navrata neprirodno približila dok sam razgledala garderobu. Prolazi među rafovima su uski i kad stanu dve ili tri osobe već je gužva, a ja sam skoncentrisana na ono što razgledam. Ne znam kako je uspela da izvuče novčanik koji je bio na dnu torbe, ispod kese sa hranom, kišobrana, nesesera i džemperića – kaže Katarina i dodaje da je prvo javila banci da blokiraju kartice, a potom je otišla u stanicu policije na Grbavici.

Vesna P. (44), koja je u isto vreme ostala bez novčanika, ostala je i bez 9.000 dinara koje su joj, između ostalog, trebale i za kupovinu patika ćerki. Devojčica je potom pretražila toalet i sve kante u i oko tržnog centra, ali nije pronašla odbačene novčanike.

U samom butiku ne postoji video nadzor, ali ga ima po hodnicima tržnog centra. PR Merkatora Maja Reić kaže za 021 da oni nemaju informaciju o tome šta se dešava kod zakupaca lokala, a da u njihovom supermarketu nije bilo prijavljenih krađa proteklog vikenda. Ona dodaje da su džeparenja u samom marketu retka i da se u proseku prijavi jedan slučaj mesečno. – Moguće da ih bude i više, ali mi to ne znamo ako građani to ne prijave.

Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Tijana Jakovljević za 021 pojašnjava da kazne za džeparoše zavise od toga kakva je kvalifikacija samog dela, te da džeparenje ne postoji kao krivično delo, već su to krađe. – U najvećem broju slučajeva to nisu sitne krađe. Sitna krađa bi bila ukoliko je neko ukrao malu vrednost i sa namerom da baš to ukrade. Međutim, džeparoši ne znaju unapred na šta će naići. Jednostavno, puno je činilaca od kojih zavisi koja će visina kazne biti – kaže Jakovljevićeva.

U policiji su pokradenim ženama kazali da se zna koji džeparoši gde operišu i da je problem u blagoj kaznenoj politici koja dovodi do toga da se isti lopovi konstantno vraćaju krađama. Od dežurnog policajca su čuli i da džeparoši, sem po gradskim autobusima i na frekventnim pešačkim prelazima, sve više kradu baš po tržnim centrima.

Tržni centri kojih ima sve više postali su prava meka za lopove jer su to mesta gde je velika frekvencija ljudi pa su dodiri u prolazu normalna stvar. Žene su lopovima privlačne upravo u trenucima kada razgledaju po radnjama jer su tada daleko više skoncentrisane na ono što gledaju. Često su im meta i žene s bebama. One imaju puno stvari, skoncentrisane su na dete i samim tim su lak plen. Džeparenje na svim mestima gde su gužve nije nikakva novost, pa se zato po buticima povremeno može videti upozorenje na opasnost od džeparenja.

Izvor: 021