Stravični snimci sa protesta u Turskoj: Policija izmasakrirala demonstrante (VIDEO)

Turska preduzetnica, bivša novinarka, a sada vlasnica PR agencije Perran Ersu Özçaldıran uputila je pismo kolegama i prijeteljima širom Evrope, javlja portal „Dnevno“ u kojem moli da se prenese istina o onome što se trenutno događa u toj zemlji što zbog vladine medijske cenzure nije moguće. Prevod pisma donosimo u celosti:

„Ono što je počelo kao jednostavni protest za očuvanje jednog parka u Istambulu pretvorilo se u najžešći napad na miroljubive demonstrante koji se pamti u ovoj zemlji. Radi se o zastrašujućem primeru turske Vlade koja želi podčiniti svoje građane, a medijima nametnuti najžešću cenzuru.

Policija je pre četiri dana napala mirne demonstrante koji su spavali u šatorima na trgu u centru Istambula. Time je izazvala reakciju u desetak drugih gradova Turske. Neredi traju već četiri dana. Demonstranti su miroljubivi ali policija ih žestoko napada što dovodi do sukoba.

Policija upotrebljava hemijsko oružje, dimne bombe, suzavac i slično. Stotine su uhapšene, hiljade povređenih, a ima i mrtvih. Lekari su pretvorili je džamije, hotele i restorane u poljske bolnice. Advokati dežuraju ispred policijskih stanica i sudova gde se dovode uhapšeni.

'Mainstream' mediji, posebno NTV, CNN Türk, Habertürk, Kanal D, ATV, Star, Show TV i TRT, i nekoliko novina, Star, Sabah i Habertürk, uopšte o tome ne informišu javnost. Samo dva nezavisna TV kanala prenose događaje i objektivno opisuju situaciju. Veliki broj novinara Tviterom je obavešten šta se sme objaviti, a šta ne.

Sada, više nego ikad trebamo pomoć svih naših kolega, trebamo javni pritisak kako bi turska Vlada prestala koristiti silu protiv protestanata. Ne želimo uništenje još svega nekoliko zelenih površina koliko ih je preostalo u Istambulu.

Izvor: Dnevno.hr