Situacija u Turskoj eskalira, nema povređenih Srba (VIDEO)

“Ono što je najvažnije je da su srpski državljani koji se nalaze u Turskoj poslušali apel koji je ambasada izdala još u subotu 1. juna da po svaku cenu izbegavaju sva mesta javnih okupljanja, tada su to bili samo Ankara, Istanbul i Izmir, a danas su se javna okupljanja proširila po čitavoj zemlji”, rekao je Spasojević u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, među povređenima, kojih ima više od 2.000, ne nalazi se nijedan srpski državljanin, a srpska ambasada i konzulati u Istanbulu i Izmiru su neprestano u kontaktu sa turskim državnim organima, pre svega sa organima javnog reda.

“Takođe, na svakih sat vremena kontaktiramo sve veće bolnice i urgentne centre u najvećim gradovima i za sada nemamo podatke da je bilo ko od naših građana stradao”, kazao je Spasojević.

On je rekao da je situacija danas ista kao juče i da i dalje eskalira, i pored pomirljivih poziva predsednika Turske Abdulaha Gula da se situacija smiri i povlačenja policije na njegov zahtev u nekim gradovima.

Čak je i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Ankari rano jutros izdala upozorenje svojim građanima na sličnim linijama upozorenja koje je ambasada Srbije uputila srpskim državljanima u subotu, naveo je Spasojević.

“Savetujemo našim građanima da po svaku cenu izbegavaju sva mesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne ulaze ni u kakve sukobe na ulicama”, ponovio je srpski ambasador, uz savet onima koji se nalaze u turističkim centrima da ostanu u blizini svojih hotela i da ne izlaze na ulice gde se okupljaju demonstranti.

Prema njegovim rečima, svi mogu da se obrate i ambasadi i konzulatima u Istanbulu i Izmiru na telefone koji su za naše građane otvoreni 24 sata.

Protesti počeli zbog parka, prerasli u masovne antivladine demonstracije

Protesti su počeli kada je policija krenula da se obračunava sa demonstrantima na mirnom protestu u Istanbulu zbog plana gradnje na mestu gde se nalazi park Gezi, na trgu Taksim, koji predstavlja retku zelenu oazu tog grada.

Demonstracije su, potom, prerasle u masovne antivladine proteste u Istanbulu, Ankari i još nekoliko desetina drugih gradova i ušle u peti dan. Prema nepotvrđenim informacija, dvoje ljudi je do sada poginulo u nemirima. Organizacije za ljudska prava i lekari kažu da je u Istanbulu povređeno više od 1.000, a u Ankari 700 ljudi.

Vlada se izvinila, poziva na okončanje protesta

Turska vlada izvinila se danas, petog dana sukoba, povređenima u sukobu između policije i demonstranata koji optužuju vladu da naginje strogim islamskim reformama, javio je AFP.

“Izvinjavam se onima koji su pretrpeli nasilje zbog svoje borbe za zaštitu životne sredine”, rekao je zamenik premijera Bulent Arinc.

Arinc je pozvao na momentalno okončanje protesta.

Arinc je pokušao da smiri napetost nakon višednevnih uličnih protesta i sukoba sa policijom u kojima je poginulo dvoje ljudi, rekavši da je vlada “naučila lekciju” iz tih nemira, javio je AFP.

(Izvor: Tanjug)