Asanž : Strahujem za osobu koja je odala špijunažu američke vlade

Mening se tereti za odavanje vojnih tajni koje je kasnije objavio internet sajt Vikiliks i protiv njega je ove sedmice počelo suđenje pred vojnim sudom u Fort Midu u Merilendu. U slučaju da bude proglašen krivim, preti mu doživotna zatvorska kazna bez mogućnosti pomilovanja.

Što se tiče Asanža, on je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog navodnog seksualnog napada.

Današnju izjavu dao je telefonom iz ambasade za američku tv mrežu Si-Bi-Es, naveo je AFP.

Asanž je u intervjuu branio pravo da javnost zna o programu dolaženja do podataka preko Interneta, što je otkriveno u četvrtak uveče, a u šta je uključena američka vlada.

Supertajni projekat: FBI skida privatne podatke sa servera Fejsbuka, Gugla, Epla...

"Hajde da se upitamo da li će osoba koja je otkrila ovo, a više na tu temu tek treba da dođe, kroz tri godine biti u istoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Mening", zapitao se Asanž.

Mening se suočava sa doživotnom kaznom zatvora zbog "pomaganja neprijatelju".

Američka vlada, navodi AFP, brani svoj program monitoringa preko Interneta kao suštinski za sprečavanje terorističkih napada na tlu SAD.

Taj program je odobrio američki Kongres i sprovodi ga uz tajni sudski nalog. Asanž kaže da javnost mora da bude obaveštena o tom programu.

"Naravno, nama je potrebna vlada koja će raditi mnoge stvari. Međutim, to treba učiniti kako treba, postoji zakon i postoji proces njegovog sprovođenja", smatra Asanž.

Oktriće o aktivnostima američke vlade prvo su objavili listovi "Vašington post" i britanski "Gardijan".

"Post" je naveo da je podatak o tome odao američki obaveštajac koji o tome ima informaciju iz prve ruke i koji zna šta sve može da se uradi kroz takav monitoring.

"Oni bukvalno mogu da gledaju kako se vaše ideje formiraju dok vi koristite tastaturu"
, rekao je taj obaveštajac.

Izvor: BLIC, Tanjug

Pogledajte još