Zašto je Srbija crna na špijunskoj mapi američke agencije!?

0

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) presrela je samo u toku marta oko 97 biliona digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmenjenim elektronskim porukama iz celog sveta. Srbija je jedina zemlja na planeti koja je na mapi NSA obeležena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija.

Britanski „Gardijan“ došao je u posed mape o nadzoru agencije NSA u zemljama sveta u kojima prikuplja informacije o svim vrstama komunikacija koje se dostavljaju ostalim obaveštajnim agencijama, od elektronske pošte do telefonskih poziva, što uključuje i razmenu poruka na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i drugima.

Obaveštajne agencije tako dobijaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju učesnika u razgovoru. Na taj način, bezbednosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju.

Američka agencija je Srbiju, jedinu na mapi sveta, označila crnom bojom. Istovremeno, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska označene su zelenom, što znači veći stepen špijunaže od NSA, dok je Kosovo izdvojeno iz Srbije i obeleženo narandžastom bojom, što je u rangu sa Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NAS presrela ubedljivo najviše podataka.

Prema rečima Dragana Jovanovića, zamenika šefa Odeljenja za visokotehnološki kriminal SBPOK-a, označavanje Srbije kao „neinteresantne zemlje“ može da znači samo dve stvari.

“Prvo i osnovno je da Amerikanci o Srbiji znaju dovoljno toga, pa im nije neophodno naknadno praćenje i špijuniranje. S druge strane, ovo presretanje informacija tiče se pitanja nacionalne bezbednosti SAD, pa je moguće da su Amerikanci snimali Srbiju, videli da od nas nema potencijalne opasnosti i obustavili dalji nadzor”
, ističe Jovanović.

Kriminolog Igor Pešić kaže da je Srbija poznata kao zemlja-saradnik američkih službi i da nema potrebe za elektronskim nadzorom.

“Poznati su slučajevi izuzetno bitnih državnih funkcionera poput Jovice Stanišića i njegovih sastanaka sa američkim agentima, ili Momčila Perišića, koji je zbog saradnje sa CIA uhapšen na Ibarskoj magistrali. I dalje nisu otkriveni ljudi koji su od raspada Jugoslavije konstantno odavali državne tajne Amerikancima. Zbog toga, ne čudi me što Srbija nije interesantna, oni o nama već sve znaju”
, kaže Pešić.


O NSA se najmanje zna

Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) je deo vojne obaveštajne zajednice SAD i predstavlja službu među bezbednosnim organizacijama u toj zemlji o kojoj se najmanje zna. U centar pažnje dospela je skandalom kad je otkriveno da prati podatke na internetu.

Izvor: BLIC

Kosovo i BiH pod lupom

Dragan Jovanović kaže da je označavanje Kosova i BiH kao teritorija koje su više špijunirane – logično. „To je zbog islamskih ekstremista, a posmatrajući mapu, vidimo da se izdvajaju zemlje koje su trenutno najveći ‘neprijatelji’ Amerike. Godinama se priča da tajne službe SAD drže pod kontrolom mejlove i da prikupljaju podatke iz svih zemalja sveta. Oni se žestoko brane ističući da ne nadziru sadržinu komunikacije, ali je činjenica da podacima ko sa kim komunicira može da se sazna mnogo toga“, ističe Jovanović.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.