Tabaković: Vreme je naš najveći neprijatelj

Još jedna sedmica počinje sa pričom o ekonomskim merama i o hitnosti njihovog donošenja, ali konkretnih planova i dalje nema.

Vlada najavljuje novu seriju sastanaka na kojima će čuti ideje i onda do kraja nedelje završiti svoj plan.

Ipak, koliko je sve hitno podseća ih sve slabiji dinar koji velikom brzinom pada, ali i guvernerka Tabaković, kao i privrednici koji ponavljaju da vremena za čekanje više nema.

Prisustvovala je dugim sastancima državnog vrha o hitnim merama kojih i dalje nema, ali guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković brani Vladinu brzinu donošenja odluka.

“Niti su sastanci beskrajni, niti se Vlada Srbije bavi samo time“, kaže ona.

Guvernerka ipak i dalje traži hitne odluke, ali ne i lake mere poput smanjenja plata i penzija što bi zaustavilo i potrošnju.

“Te mere mogu da pođu pre svega od države koja treba da vodi računa i da uštedi svuda gde ne mora da plati i sve što jeste plaćanje koje ne znači efikasnu upotrebu vraćanja na jedan uloženi dinar, makar jedan uloženi dinar, a mislim na subvencije koje traju beskonačno dugo, a bez ikakvih efekata i restrukturiranje“, kaže Tabakovićeva.

Ministar finansija Mlađan Dinkić svoj plan je već sačinio i izneo ga u intervjuu “Novostima“. Čine ga tri dela - najpre smanjenje rashoda za 40 milijardi dinara bez zamrzavanja plata i penzija, godinu dana strukturnih reformi i popravljanje poslovne klime kroz izmene zakona o radu i o planiranju i izgradnji.

I dok Dinkić sam priznaje da nesuglasice još postoje oko oktobarskog povećanja plata i penzija od 0,5 odsto, guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da je prvi udarac negativnih kretanja primio kurs evra, a da su tome doprineli MMF i Fiskalni savet negativnim analizama.

“Biblijska priča gde jednom ribom možete da nahranite 100 ljudi je biblijska priča. Stvarnost i ekonomija su bazirani na brojkama i mi imamo precizne podatke da su rastu kursa doprinele ne tajne, nego javne objave investitorskih kompanija koje su savetovale izlazak iz državnih hartija Srbije očekujući, najavljujući izbore, jedne mere, druge mere štednje“, podseća Tabakovićeva.

Guvernerka priznaje da su problemima doprineli i političari, pa sada privreda traži samo jedno - brzinu.

“Mi prostora više nemamo i naš najveći neprijatelj trenutno je vreme“, upozorava predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

“Ono što privreda traži to su zaista prave suštinske reforme. Da se stvori ambijent da zemlja Srbija postane zemlja preduzetnika“, poručuje on.

Za ovu nedelju, Vlada je najavila čitav niz sastanaka i konsultacija sa institucijama poput Nacionalnog saveta za privredni oporavak ili sa Fiskalnim savetom.

Izvor: B92

Pogledajte još