Vučić: Tražimo datum odmah!

"Ako to ne uspemo, očigledno smo negde pogrešili, ali uveren sam da ćemo uspeti i da će to razumeti naši nemački prijatelji i svi ostali, a ono što smo čuli od premijera Italije i drugih važnih sagovornika je veoma ohrabrujuće za Srbiju i njene građane", rekao je Vučić Radio-televiziji Srbije.

Vučić je ponovio da je moguć i drugačiji ishod od dobijanja datuma, ali bi to bilo teško objasniti bilo kome posle svih teških, veoma odgovornih i teških koraka koje je Srbija preduzela po pitanjima Kosova, unutrašnjih reformi i borbe protiv korupcije.

Potpredsednik Vlade je rekao da je "pomalo neučtivo molio" Italiju da povede grupu zemalja koja će tražiti datum za Srbiju, i istakao da je Italija "pravi i iskreni prijatelj Srbije".

"Molili smo i tražili i, čini mi se, dobili više od onoga što se od prijatelja može da očekuje a to je da oni zajedno sa nama, kao da su oni u pitanju, pokušaju da od nekih drugih zemalja traže da dobijemo ono što najviše možemo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija uradila mnogo teških stvari
i održala svoja obećanja i postala pouzdan partner, a da su građani to učinili jer su očekivali bolju i drugačiju budućnost za sebe i svoju decu.

"Očekujemo da onako kako smo mi postali pouzdan partner za sve u Evropi možemo da kažemo za sve druge u Evropi da su pouzdan partner Srbije i da njima i njihovoj reči može da se veruje", rekao je Vučić.

"Premijer Italije Enriko Leta, ministar odbrane Mario Mauro i Franko Fratini rekli su da Srbija zaslužuje datum", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da očekuje da će Fratini sazvati sednicu narodnjačkih partija u Evropskom parlamentu, koje bi 25. juna u Briselu mogle da donesu odlučujuću odluku za dobijanje datuma.

Potpredsednik Vlade naveo je da je razgovarao sa više od 50 predstavnika italijanskih kompanija o ulaganjima u Srbiju i projektima vrednim od pet miliona do 350 miliona evra.

"Očekujemo da tokom godine dođu u Srbiju i investiraju u našu zemlju. Oni znaju da u Srbiji imaju visokokvalifikovanu radnu snagu koja je manje plaćena nego u Italiji, ali je za nas to značajno jer ćemo otvoriti dosta radnih mesta", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da očekuje da do kraja godine u Srbiju uđu desetine italijanskih kompanija, čak i da neke italijanske firme pređu u Srbiju iz susednih zemalja u kojima je pokvaren poslovni ambijent.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još