Revolucionarno: Američki hirurzi superlepkom spasli život bebi staroj tri nedelje (VIDEO)

Prema izveštaju televizijske mreže CNN, roditelji su malu Ešlin u bolnicu doveli prošle nedelje, jer je do tada mirna beba počela neprestano da vrišti i da povraća. Nakon što su uradili neophodne testove, lekari su u sred bebinog mozga otkrili aneurizmu.

Roditeljima su odmah objasnili da se aneurizme kod novorođenčadi javljaju tako rekto, da u principu i ne postoje hirurški instrumenti dovoljno mali da bi mogli da se upotrebe u takvim slučajevima. 

(old_image)

Jedini izlaz je bio da pokušaju da rade veoma pažljivo, uobičajenim instrumentima, pri čemu je za tako mali organizam svaki dodatni gubitak krvi mogao da bude fatalan.

Na kraju, tim predvođen Dr Ebersolom je odlučio da pribegne izuzetno retkom metodu, i da upotrebi hirurški superlepak.

Hirurzima je pošlo za rukom da najmanji kateter koji se koristi kod odraslih kroz jednu od bebinih arterija u nozi sprovedu do njenog mozga, a zatim su kroz kateter uveli mikro-žicu, kojom su do oštećenog krvnog suda dopremili kap superlepka. Lepak se osušio u roku od nekoliko sekundi, i na taj način formirao “unutrašnji kalup”, koji je zapečatio aneurizmu.

Lekari veruju da je ovo prvi put da je superlepak iskorišćen za otklanjanje oštećenja aneurizme kod malog deteta, i ističu da je supstanca koju su u potrebili “u osnovi ista kao i superlepak koji se kupuje u radnji”.

Mala Ešlin, koja je rođena 16. maja, sada ima sve izglede da se poptpuno oporavi, a njeni roditelji su presrećni i neizmerno zahvalni lekarima.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još