Silne eksplozije na Rudniku oštećuju kuće i objekte

Prema rečima Duška Filipovića (54), od siline eksplozija pucaju štokovi na vratima, a u vazduhu je olovna prašina od površinskih miniranja, dok potoci menjaju pravac toka zbog čega je spor stigao pred Upravni sud Srbije.

Radmilo Džoković (64) kaže da se miniranje vrši na 35 metara od njegove kuće, i to po 30 eksplozivnih punjenja dnevno, zbog čega padaju odžaci sa kuća.
On vodi već sedam godina vodi sudski spor sa ROC-om.

Bivši pomoćnik minera u ROC Dejan Stanivukov objašnjava da se umesto punjenja propisane jačine, od najviše 28 kilograma po jednom paljenju, koriste i tri puta jača eksplozivna punjenja.

On je izjavo da će svedočiti "pred svakim sudom i komisijom" o tome kako se radi u Rudniku, kao i da je lično gledao kako lete komadi razbijenih stena po okolini i da se miniranje vrši bez sirena za uzbunu.

Direktor ROC Aco Ilić u izjavi za agenciju Beta odbacio je sve tvrdnje meštana kao neistinite i izjavio da se u ovom rudniku radi po zakonu i propisima.

"Po prijavama meštana kontrole su vršili brojni nadležni državni organi i inspekcije i utvrdili da ništa nije tačno, o čemu posedujemo svu dokumentaciju, a njihove namere (meštana) imaju drugi cilj", rekao je Ilić.

Izvor: Beta

Pogledajte još