Sirija: Šalju pobunjenicima nemačke rakete?

Nemački list u članku prenosi poverljivi izveštaj dobijen prošle sedmice od nemačke obaveštajne službe za inostranstvo i nemačke vlade i navodi da je u pitanju slanje evropskih ručnih bacača klase "mistral", MANPADS.

"Špigl" ukazuje da ručni bacači sa raketama zemlja-vazduh mogu da ciljaju niskoleteće avione, uključujući helikoptere, a da su oni dali mudžahedinima znatnu prednost u Avganistanu u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih, prenosi AFP.

Francuska agencija ističe da je Saudijska Arabija ključni saveznik sirijskih pobunjenika i dugo ih podržava osiguranjem bolje oružja.

Vašington je prošle sedmice obećao slanje vojne pomoći pobunjeničkim snagama pokušavajući da svrgne Asada, uz tvrdnje da je ima dokaze da je sirijski režim prešao "crvenu liniju" upotrebivši hemijsko oružje manjeg obima.

Evropska unija ukinula je prošlomesečni embargo na naoružavanje sirijske opozicije, utirući put za veću podršku Zapada pobunjenicima u građanskom ratu, za koji se tvrdi da je do sada odneo 93.000 života, navodi AFP.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.