CENA VEĆA OD DVA MILIONA EVRA: Revolver kojim je ubijen Bili Kid uskoro na aukciji

Jedan od najznamenitijih primeraka vatrenog oružja američkog Divljeg zapada biće ponuđen na aukciji sledećeg meseca. Reč je o revolveru kojim je ubijen ozloglašeni odmetnik Bili Kid.

Revolver šerifa Pata Gareta, kako se očekuje, na aukciji će dostići cenu između dva i tri miliona dolara, najavila je aukcijska kuća "Bonams".

Šerif je, nakon višemesečne potrage za odmetnikom, pucao na ozloglašenog revolveraša Bilija Kida 1881. godine.

U opisu kuće koja organizuje aukciju, navodi se da je u pitanju "najznačajnije blago rane istorije Zapada" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oružje je do sada bilo u kolekciji teksaškog para Džima i Tereze Erl. Oni su sakupljali artefakte sa Divljeg zapada više od 50 godina. Džim je preminuo 2019. godine, a njegova porodica sada prodaje kolekciju.

Bili Kid je bio čovek za kojim se tragalo u Arizoni i Novom Meksiku zbog osam ubistava.

Šerif Garet pratio je revolveraša do ranča u Fort Samneru u Novom Meksiku, pronašao ga tamo i pucao u njega 14. jula 1881. godine.

Priča o potrazi za Kidom deo je pop kulture gotovo 100 godina. To je bila tema nebrojeno mnogo dela, uključujući filmove "Pat Garet" i "Bili Kid" i "Mladi reolveraši".

Na aukciji, zakazanoj za 27. avgust u Los Anđelesu, biće ponuđena i puška dvocevka koju je Bili Kid koristio tokom bekstva iz zgrade suda u aprilu 1881. godine, u Novom Meksiku.

Stručnjaci procenjuju da će konačna cena biti između 200.000 i 300.000 dolara.

Ugovor iz 1881. godine, kojim se šerif Garet obavezuje da napiše knjigu o Biliju, takođe će biti na aukciji. Očekuje se da dostigne cenu između 8.000 i 12.000 američkih dolara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još