Sto policajaca kreće na ulične dilere

0

Srpska policija priprema formiranje službe za prevenciju narkomanije i sprečavanje trgovine drogom, piše “Blic”.

Direktor policije Milorad Veljović i načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović za najavljuju da će služba biti formirana na jesen, da će pokrivati teritoriju cele Srbije i da će prvenstveno biti usmerena protiv uličnih dilera.

Direktor Veljović kaže da će nova služba, koja će prema sistematizaciji imati sto zaposlenih, biti podeljena u dva specijalna tima.

“Jedan tim će se isključivo baviti prevencijom, dok će drugi biti represivan. Služba će biti direktno vezana za načelnika Uprave kriminalističke policije. Njeno sedište biće u Beogradu, ali će imati ogranke u svim policijskim upravama u Srbiji. I sve ostale uprave unutar MUP-a biće logistička podrška novoj službi. Pre svega, zato što je više od polovine krivičnih dela imovinskih delikata posledica narkomanije. Za službu će biti vezano i odeljenje za borbu protiv finansijskog kriminala jer se novac zarađen na prodaji droge pere, a cilj je da otkrijemo kako se on legalizuje, i naravno da se zapleni”, kaže direktor Veljović.

Načelnik Milović objašnjava da meta ove službe neće biti najjače organizovane kriminalne grupe, jer je to posao Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

“Ideja da se formira služba za prevenciju narkomanije i sprečavanje trgovine drogom je nastala pre dve godine, kada smo vodili akciju “Morava” kako bismo školsku decu zaštitili od uličnih dilera i to će biti glavni cilj nove službe. Tada smo shvatili potrebu da ta borba mora biti stalna i mora se sprovoditi na teritoriji cele Srbije. Za sada, tu borbu vodila su samo dva odeljenja, jedno u beogradskoj policiji, a drugo u SBPOK-u, što nije dovoljno. Nije ni logično da srpska policija koja je lider u borbi protiv droge nema takvu službu”, kaže Milović.

On navodi i da srpska policija za formiranje ove službe ima veću podršku stranih službi, među kojima je i američka DEA, nego što je za to zainteresovanost pokazala naša država.

Opširnije možete da pročitate ovde

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.