Osmaci polažu malu maturu: Izvučena kombinacija broj 1

Tačni odgovori testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, posle 13 sati biće objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete.

Oko 70.000 đaka osmog razreda u Srbiji
danas polaže prvi deo obaveznog završnog ispita, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Ministar Obradović Obradović je budućim srednjoškolcima poželeo puno uspeha i savetovao im da ne žure i da pažljivo pročitaju sve zadatke pre nego što počnu sa rešavanjem.

"Imaju dovoljno vremena, mesta u razredima ima dovoljno, poručujem im da ne budu nervozni", rekao je Obradović i istakao da je olakšavajuća okolnost za srednjoškolce što je broj mesta u srednjim školama veći od broja kandidata.

Budući srednjoškolci sutra izlaze i na test iz matematike, a više od 70.000 učenika osmog razreda konkurisaće za jedno od 79.839 mesta u srednjim školama.

U gimnazijama ima mesta za 22 odsto osmaka, u četvorogodišnjim stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 odsto, a u umetničkim školama dva odsto mesta.

Mala matura biće najteža do sada, jer će 75 odsto zadataka biti nepoznato i 25 odsto sa izmenjenim redosledom odgovora, ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Kalendarom upisnih aktivnosti predviđeno je da će konačni rezultati završnih ispita biti poznati do 25. juna.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani su za 7, 8. i 9. jul, dok će drugi upisni krug biti završen 12. jula.

Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda.

Uspeh u prethodnom školovanju, kako je naveo, donosi maksimalnih 60 bodova, pri čemu će đaci i ove godine popunjavati listu od 20 želja.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.