Oliver Antić: Nikolić miri srpski narod

Antić je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da je Nikolić našao fin način da se sada polako vraća u pređašnje stanje ono što je po različitim osnovama bilo podeljeno i sukobljeno i da je ta politika dovela do smirivanja svih vrsta tenzija.

Antić je rekao da je bio apsurd da otac moderne Srbije Karađorđe i njegovi potomci i porodica nisu imali nikakav status, ni imovinska prava, da nisu mogli da budu sahranjeni u svojim grobnicama i da se predsednik Nikolić trudi da ispravi razne vrste nepravdi.

Savetnik predsednika Srbije je ocenio da je bilo teških odluka, među kojima je odluka oko usklađivanja stavova oko Kosova i Metohije.

Podsetivši da je reč o problemu koji nije od juče, nego još od 17. veka i da je 1946. donet zakon o zabrani povratka Srba na Kosovo i Metohiju, Antić je naglasio da "imamo određene linije" i da "crvena linija ne može da se pređe".

"Učinićemo sve da dođe do te vrste pomirenja i onda će sve da bude malo lakše za rešavanje, jer tu je postojala i nekakva vekovna mržnja i sa strane je dolivano ulje na vatru",
kaže Antić.

Antić je istakao da se "vraćaju polako prijatelji iz sveta" i da je predsednik Nikolić imao bezbroj susreta, a 50-ak na najvišem nivou - sa predsednicima vlada i država.Antić je rekao da je nedavno po nalogu predsednika Nikolića i ministra inostranih poslova Ivana Mrkića, boravio u Etiopiji i završio dva posla, koja nisu mogla decenijama da se završe i da je "doneo već otpisanih sedam i po miliona dolara u zemlju".

Upitan o prodaji "Telekoma" i rudnika "Resavica", Antić je odgovorio da je potrebno imati poverenje, jer svi smatraju da je "Telekom" "zlatna koka", ali da tehnologija ubrzano napreduje i da je zato potrebno veće ulaganje.

Antić je rekao da u sudskoj praksi ima apsurdnih odluka, kao i da bi kaznena politika za silovatelje trebala da bude pooštrena i da su kroz predstavke predsedniku imali prilike da vide brojne apsurdne odluke iz sudske prakse.

"Za pola kilograma heroina, u nekim zemljama ide se na vešala ili se ide na doživotnu robiju, kod nas imate primer da dobije tri godine zatvora. Za 30 grama marihuane, koja je dozvoljena u mnogim zemljama, isto tri godine zatvora",
rekao je Antić.

On je dodao da treba pooštriti i kaznenu politiku za silovatelje mlađih maloletnih lica, nemoćnih lica, čak i da se zakon promeni, jer, kako kaže, najviša kazna koju oni dobijaju je deset godina.

"Ja bih povećao kaznu zatvora, da u najtežim slučajevima to ide do maksimuma, znači 40 godina. Silovao si dete od pet godina - četrdeset godina zatvora. Možemo da uvedemo i doživotnu robiju nemam ništa protiv"
, zaključio je Antić.

Izvor: kurir

Pogledajte još