Otkrivena misterija klizajućeg kamenja iz Doline smrti

0

Za kotrljanje nisu krivi ni Mik Džeger ni Kit Ričards, već led i vetrovi. Na prašnjavoj i suvoj površini isušenog jezera u Dolini smrti kamenje se pokreće samo od sebe. Stene, koje su teške i do 300 kilograma, pomeraju se i ostavljaju tragove kao dokaz neobične aktivnosti. Sila iza ovog fenomena dugo je bila tajna, ali geolozi NASA sada veruju da su otkrili odgovor.

Profesor Ralf Lorenc kaže da led tokom zime okuje stene, a kad zaleđena površina počne da se topi i postane klizava, ledene stene jednostavno mogu da klize po njoj, a pomeraju ih jaki pustinjski vetrovi.

“Kad stene počnu da klize po površini, one u tom blatu ostavljaju jasan trag”, kaže Lorenc.

Zanimljivo je da naučnici dosad nisu uspeli da snimi kretanje kamenja. I Lorencova teorija nije nastala posmatranjem kamenja već tokom jednostavnog kuhinjskog eksperimenta. On je zamrznuo jedan kamenčić i oko njega napravio tanak sloj vode, a zatim ga stavio u malo peska posutog vodom.

Posetioci kradu stene
Kotrljajuće kamenje jedan je od simbola Doline smrti, pa su posetioci počeli da ga kradu. “Posetioci kradu kamenje. Najgore je to što kamenje neće da se kreće van ovog prostora, tako da je uzimanje besmisleno”, rekao je Teri Baldino, PR Doline smrti.

Tada je otkrio da duvanjem u kamen može da ga pomera. Ranije su matematički modeli pokazali da bi vetrovi koji pomeraju kamenje mogli da duvaju brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat, ali Lorenc smatra da bi mogao da ih pomeri i najblaži povetarac.

Uprkos novim teorijama, rendžeri iz Doline smrti i dalje nameravaju da posetiocima pričaju o mitskim svojstvima kamenja, a mnogi od njih će spominjati i magiju, vanzemaljce, magnetna polja…

Izvor: kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.