Neko me ipak čeka...

Još jedna premijera domaćeg filma na ovogodišnjem Cinema Cityju - film Marka Novakovića "Neko me ipak čeka"

Debitantsko ostvarenje reditelja Marka Novakovića "Neko me ipak čeka" biće premijerno prikazano na Festivalu "Cinema City" u Novom Sadu u utorak, 9. juna u 20.00 u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta. Film otkriva potresne priče o ženama različitih generacija suočenim sa odlukom o abortusu, koja izaziva duboke intimne i društvene kontroverze, a glavne uloge tumače Anica Dobra, Mirjana Karanović, Marija Vicković, Nada Šargin, Ljubomir Bandović, Dušanka Stojanović i Ljiljana Stepanović.

Film "Neko me ipak čeka" sastavljen je iz tri priče, čije junakinje su međusobno povezane. U prvoj priči "Hol", Vanja i Dara, žene srednjih godina, različitih socijalnih statusa, susreću se u holu klinike dok čekaju na abortus. Ovaj neočekivani susret pokrenuće bujicu pitanja u njima i nateraće ih da dobro preispitaju svoju odluku. U drugoj priči "Put" u seoskoj sredini negde u Srbiji majka vodi ćerku putem ka doktoru koji živi sam u vagonu, u kome obavlja ilegalne abortuse. Čitavim putem traje sukob tradicionalnog stava protiv vanbračne trudnoće i mladalačke želje za rođenjem novog života iz ljubavi. Treća priča "Voda" govori o Nadi, koja se priseća u zatvorskoj ćeliji tragičnih događaja koji su je naterali da ubije svog muža. U klinici, u koju je policijskom maricom odvode na abortus njegovog deteta, susreće osobu koju nije očekivala.

(old_image)- U filmu "Neko me ipak čeka" iz ovog vremena, kroz prozor današnjeg turobnog i složenog trenutka, četiri žene bore se za svoj stav, svoj integritet, svoje dostojanstvo, svoje pravo na odluku na pitanje: roditi ili ugasiti novi život? Sve one će se, u određenim momentima filma, potpunom slučajnošću susretati u sociopatologiji ove priče, a te ispreplitane sudbine ne govore samo o temi filma vezanoj za abortus, već i o položaju i tretmanu žena, bez obzira kom miljeu ili staležu pripadaju - kaže reditelj Marko Novaković.

Film je rađen u produkciji RTS-a, na čijem je konkursu za najbolji tekst, povodom pedesetogodišnjice televizije, scenarista Dušan Premović dobio prvu nagradu.

Pogledajte još