Garfild 2

Posle "Ledenog doba 2", još jedan sinhronizovani film u našim bioskopima. I dok je prvi bio crtanjac, ovaj sad je igrani, u kome je jedini animirani lik čuveni mačak. Dakle, u neku ruku može da se kaže i pionirski pokušaj u našoj kinematografiji - da se sinhronizuju pravi glumci u svom ljudskom obličju. Goran Kičić kao Garfild? Može, može, bar ako je suditi po reakcijama brojne dečje populacije na beogradskoj premijeri.
To je i poenta filma - namenjen uglavnom mlađima, mada ne baš onima koji baš nemaju nikakvu predstavu o svetu u kome žive. Jer, Garfild sada ide iz raskalašne Amerike (!?) u uštogljenu Englesku (setite se samo sličnog izleta Mistera Bina), da bi se tamo suočio sa zlim lordom i sijaset zabluda običnog plebsa, među kojima je jedna od najgorih neznanje o prirodnim lepotama - lazanje! Ima tu i romantičnih ljubavi, pravih životinja koje govore (asocijacija na "Životinjsku farmu"), komedije o zameni identiteta, vernog batlera...
Prvi Garfild, onaj stripovski, nastao je juna 1978. godine, iz "kuhinje" autora Džima Dejvisa. Od tada do današnjih dana, ova simpatična, debela, cinična mačorčina postala je gotovo neka vrsta kultne ikone naše civilizacije, u rangu sa Simpsonovima, Supermenom ili Alanom Fordom...  Tako su, recimo, na jednoj od američkih nacionalnih televizija, Garfildove animirane dogodovštine prikazivane osam godina zaredom, a širom sveta prodato je više od 130 miliona njegovih strip-albuma.Takva popularnost je i uslovila dve dugometražne filmske ekranizacije - od pre dve godine i sada.  Nema sumnje da tu nije kraj. A i zašto bi bio, kad deca iz bioskopskih sala izlaze nasmejana.

ĐorĐe Mijušković

Pogledajte još