Asanž: Mogu ja ovako još pet godina

U intervjuu Rojtersu i drugima medijima povodom obeležavanja godišnjice od kada je pronašao utočište u diplomatskoj zgradi u Velikoj Britaniji, Australijanac je rekao da mu ostaje nada da bi mogao da izađe, ali da je ponuđeno malo dokaza da će mu biti pronađeno novo odredište u skorije vreme.

"Ne bih rekao da neću napustiti, (ali) moji advokati su mi savetovali da ne bi trebalo da napustim ambasadu zbog opasnosti od hapšenja u vezi sa rizikom od privođenja i izručenja SAD", rekao je Asanž.

Dvadesetčetvoročasovni policijski nadzor, pošto Skotland jard ima nalog da ga uhapsi ukoliko izađe ispred vrata ambasade, procenjuje se da košta i do tri miliona funti, navode britanski Independent.

Asanž (41) pobegao u Ambasadu Ekvadora krajem juna prošle godine da bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog saslušanja vezano sa seksualni napad i silovanje, što Australijanac negira, već veruje da Švedska želi da ga "preda u ruke SAD-u".

Njegov sajt "Vikiliks" objavio je lavinu tajnih diplomatskih i vojnih tajni na internetu 2010, pretežno američkih poverljivih podataka što se smatra za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji.

Izvor: kurir

Pogledajte još