NE ZANEMARUJTE UNOS TEČNOSTI: Koliko vode bi trebalo da pijete tokom leta?

Telo gubi više tečnosti tokom leta, zbog čega je još važnije unositi dovoljno vode. Međutim, koliko bi vode zaista trebalo da pijete tokom leta? Evo što kažu stručnjaci.

Nutricionistkinja Loren Minčen navodi da to zavisi od telesne težine i samog tela.

- Tačna količina potrebne vode zavisi od osobe do osobe, ali za aktivne odrasle osobe preporučuje se unos između dve do četiri litre dnevno. Potrebe mogu da variraju u tom rasponu s promenom spoljašnje temperature - istakla je Minčen.

Dodala je da će vašem telu verovatno biti potrebno više vode ako redovno vežbate. Nutricionistkinja Emi Šapiro ističe da je važno nadoknaditi tečnost koju osoba izgubi znojenjem.

Klinika Majo preporučuje ispijanje 2,7 litara vode dnevno za žene i 3,7 litara za muškarce.

Znaci da vam treba vode

Boja urina može da vam otkrije da li bi trebalo da pijete više vode. Šapiro i Minčen navode da bi urin trebalo da bude svetle boje, a ako je taman, to je znak da vam treba vode. Umor, suva koža, grčevi u mišićima, zatvor i vrtoglavica su takođe pokazatelji dehidratacije.

Osim što možete da popijete čašu vode, takođe možete i da jedete namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Šapiro ističe da je lubenica odličan izbor tokom leta jer ima visok udeo vode.

Osim lubenice možete da jedete i krastavce, celer, brokoli i spanać.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još