Razvoj jake veštačke inteligencije moguć, ali i potencijalno opasan

Ćirković je naglasio da treba biti na oprezu i unapred razmišljati o potencijalnim rizicima, iako je istorija pokazala da se o tome kasno misli, tek onda kad nastanu mnoge žrtve.

Profesor robotike i na Elektrotehničkom fakultetu Srđan Stanković rekao je da u razvoju veštačke inteligencije treba ići napred i da proces njenog stvaranja posmatra kao evolutivni prostor u kome i čovek evoluira.

„Ako roboti počnu da rešavaju naše zadatke onda to nama ostavlja prostor da se bavimo nečim drugim, komplikovanijim“, objašnjava Stanković i dodaje da danas nije problem napraviti mašinu koja rešava pojedinačne probleme, ali je zahtevno je napraviti robota koji se ponaša i reaguje kao čovek u svom okruženju.

„Danas imamo računare koji bolje igraju šah od čoveka, što se nekad smatralo par ekselans komplikovanom igrom, ali je problem napraviti robota koji sa čovekom igra šah na pravoj tabli, za to su potrebni senzori, motorika“, rekao je profesor Stanković.

Na pitanje da li bi robotima koji bi mislili i ponašali se kao ljudi trebalo dozvoliti da budu sudije, filozofkinja i asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Miljana Milojević, dala je potvrdan odgovor.

„Ne vidim zašto neko ko bi se ponašao kao čovek i razmišljao kao čovek ne bi obavljao sve poslove kao i on“, rekla je Milojević.

Ona je napomenula da je bitno i postaviti pitanje koliko nam je potrebno telo da bismo mislili na način na koji mislimo. Kao primer inteligencije tela navela je ponašanje hvatača u bejzbolu.

„Ako biste ga pitali na koji način uspeva da uhvati loptu, on bi vam odgovorio da ne zna i da se u njegovoj glavi najverovatnije odigravaju brzi, nesvesni proračuni u kom pravcu i kojom brzinom leti loptica. Ali on u stvari sve vreme drži koso ispruženu ruku ispred sebe kojom prati putanju loptice i trči za njom“
, objasnila je Milojević.

Inteligencija je bitno vezana za telo, pa će razvoj veštačke inteligencije najverovatnije biti vezan za neuronske mreža koje uče, kao i računarske sisteme u kojima hardver i softver nisu razdvojeni, zaključili su učesnici tribine.

Pogledajte još