KOMPJUTER VIDI MNOGO VIŠE OD LJUDSKOG OKA: Veštačka inteligencija rešila misteriju Rafaelove "Madone od ruže"

Misteriju oko Rafaelovog remek-dela „Madona od ruže“ (Madonna della Rosa), koja se nalazi u muzeju Prado u Madridu, možda je rešio algoritam veštačke inteligencije razvijen u Bredfordu, piše londonski „Gardijan“.

Za sliku koja prikazuje Mariju, Josifa i bebu Isusa, sa Jovanom Krstiteljem kao detetom, smatralo se da je Rafaelovo delo sve dok se u 19. veku nisu pojavile sumnje da je u izradi slike učestvovao još neko.

Posle početnog testiranja, kasnijom, detaljnijom proverom u kome je pregledan deo po deo slike, veštačka inteligencija je zaključila da je Josifovo lice jedini deo slike koje nije delo Rafaelovih ruku, već nekog drugog umetnika, objavljeno je u časopisu „Heritedž sajens“.

- Koristili smo autentične Rafaelove slike kako bi trenirali kompjuter da prepoznaje njegov stil do najsitnijeg detalja, od pokreta četkice, palete boja, senčenja i svakog drugog aspekta. Kompjuter vidi mnogo dublje nego ljudsko oko, sve do mikroskopskog nivoa - istakao je profesor Hasan Ugail, direktor Centra za vizuelno računarstvo i inteligentne sisteme Univerziteta u Bredfordu.

Algoritam je u potpunosti razvio profesor Ugail, koji kaže da VI može da prepozna autentični Rafaelov rad sa 98 odsto preciznosti.

Istraživači su takođe testirali još jednu sliku o kojoj se raspravljalo, poznatu kao Hado Madona, koja je izložena u Hado Hausu u Aberdinširu, a za koju su istoričari prvobitno verovali da je Rafaelovo delo, da bi kasnije bila pripisana drugom umetniku, Inocenci da Imoli.

Istoričar umetnosti Bendor Grovenor, tvrdio je 2016. godine da je to, ipak, Rafael, što je program VI potvrdio.

Izvor: RTS
Foto: it.wikipedia.org

Pogledajte još