Srbija: Od osteoporoze boluje 400 000

Ove podatke 19. juna saopštilo je Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) koje je sprovelo akciju "Zajedno protiv osteoporoze". U akciji su su učestvovali lekari i članovi udruženja sa željom da javnost upoznaju sa ovim oboljenjem koje nastaje neopaženo i razvija se godinama.

Osteoporoza je bolest "zrelog doba" i nastaje, usled smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, što kosti čini krtim i podložnim prelomima.

Za zdrave kosti neophodna je i redovna i umerena fizička aktivnost i zdrava ishrana, posebno unošenje kalcijuma i vitamina D, navodi se u saopštenju ORS-a.

"Osteoporoza nastaje nečujno, ali se može držati pod kontrolom ako se otkrije na vreme, uz uslov da oboleli usvoji zdrave životne navike i da lekar odredi pravilnu terapiju", navodi predsednica Udruženja prim. dr Mirjana Lapčević,.

Na povećanje rizika od pojave osteoporoze utiču faktori kao što su: rana menopauza kod žena, pušenje, konzumiranje alkohola i nezdrava ishrana.

U svetu približno deset odsto populacije boluje od osteoporoze, a češće se javlja kod žena. Prema procenama od te bolesti oboljeva svaka druga žene i svaki osmi muškarac stariji od 50 godina.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.