Istraživanje pokazalo – Lekari za davanje mita nisu čuli !?

0

Najveći broj pacijenata koji tvrde da im je u domovima zdravlja tražen mito za to optužuje lekare – čak 65 odsto, a znatno manje medicinske sestre, piše Danas.

S druge strane, zaposleni u domovima zdravlja nisu čuli da u njihovoj ustanovi ima korupcije – svega šest odsto njih je izjavilo da je čulo za tako nešto, mada većina smatra to samo glasinama, navodi se u istraživanju Agencije za borbu protiv korupcije u koje je Danas imao uvid.

Međutim, u domovima zdravlja je od mita i korupcije koje generišu sami lekari i medicinske sestre znatno zastupljenije takozvano čašćavanje osoblja sitnim poklonima (kafa, piće, slatkiši…) – čak trećina pacijenata tvrdi da to čini ponekad, a četiri odsto da to čini redovno.

“Čašćavanje nije samo deo tradicije i kulture, kako se to najčešće u javnosti predstavlja, već prilično ciljno-racionalan vid ponašanja – polovina ispitanika smatra da im taj postupak sigurno ili verovatno olakšava procedure i omogućava bolji tretman”
, navodi se u izveštaju.

Inače, istraživanje je obuhvatilo 1.452 korisnika domova zdravlja, kliničkih centara i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i 965 zaposlenih u njima.

Izvor: Danas, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.