Beograd: Lipa od 12 metara pala na kolovoz, nema povređenih

0

Lipa visine 12 metara, pala je danas nešto iza podneva, na kolovoz na uglu Masarikove i Kneza Miloša. Srećom, lipa nije pala na vozila pa u ovom incidentu niko nije povređen.

U Zelenilu Beograd kažu da je reč o lipi koja je bila potpuno trula, a njihove ekipe su je za manje od pola sata uklonile. Lipa je rasla na trotoaru uz zgradu Privrednog suda.

Saobraćaj je i tokom intervencije ekipe “Zelenila” funkcionisao normalno, bez zastoja.

Po prijavi kontrolora drvoreda Službi za hitne intervencije, ekipa Zelenila je odmah izašla na teren i uklonila prelomljeno stablo lipe prečnika 70 cm i visine 12 metra.

Zbog visokih temperatura koje traju od ponedeljka, biljke su izložene velikom stresu. Pri ovakvim ulovima dolazi do povlačenja vlage iz korenovog sistema u krošnju. Biljke tako stvaraju prirodnu ventilaciju. Usled težine same krošnje dolazi do lomljenja. Ovo se najčešće dešava na stablima mekih lišćara koji imaju slabiju strukturu, a veliku lisnu masu koja dodatno opterećuje grane, kao što je bio slučaj sa lipom u Ulici kneza Miloša“, kažu u “Zelenilu Beograd”.

U ovom preduzeću objašnjavaju da u toku letnjeg perioda kada su nepovoljni vremenski uslovi, odnosno kada su temperature ekstremno visoke, ovakve pojave se dešavaju.

On se ne mogu predvideti, naročito uz pojavu vrućeg vetra“, objašnjavaju u “Zelenilu”.

Kontrolori “Zelenila-Beograd” vrše svakoga dana kontrolu stabala u drvoredima.

Ovo preduzeće se stara o 49.589 stabala u drvoredima Beograda, u 731 ulici.

Izvor: Studio B, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.