Putin: Zašto SAD snabdevaju teroriste!?

"Ukoliko Sjedinjene Države smatraju jednu od glavnih organizacija sirijske opozicije, Al Nusra, terorističkom, kako onda mogu da im dostavljaju oružje?", zapitao se Putin u govoru na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, javio je Rojters.

"Gde će to oružje završiti? Kakvu će ulogu ono imati?", upitao je Putin, ističući da na ta pitanja nema odgovora i da "naši partneri na njih ne mogu da odgovore".

On veruje da je pogrešno tumačiti situaciju oko sirijske krize kao sukob Rusije i SAD, ističući da je to "pojednostavljeno posmatranje svetskih procesa", javio je Itar-Tass.

Putin je istakao da su ugovori o prodaji ruskog oružja Siriji sačinjeni u skladu sa normama međunarodnog prava i da se oružje šalje legitimnoj sirijskoj vladi.

Ruski predsednik je još jednom naglasio da konflikt, koji u Siriji traje već više od dve godine, treba da reši isključivo sirijski narod.

"Samo sirijski narod može da garantuje rešenje svih problema. Mi možemo samo da stvorimo uslove za postizanje tih dogovora", rekao je Putin.

Sirijski pobunjenici nedavno su primili novu isporuku oružja, koja bi mogla da "promeni kurs borbi", saopštio je danas portparol opozicione Slobodne sirijske armije (FSA).

"Prijatelji Sirije", grupa zemalja koje podržavaju sirijske pobunjenike, trebalo bi da na sutrašnjem sastanku u Dohi saopšti da će naoružavati opoziciju, rekao je portparol FSA Luaj Mukdad.

"Dobili smo određenu količinu novog tipa oružja, uključujući i neko koje smo tražili i za koje smatramo da će promeniti kurs borbi na terenu", rekao je Mukdad.

"Počeli smo da ga raspoređujemo na linije fronta, gde će ga koristiti profesionalci i borci FSA", dodao je on.

Mukdad nije precizirao o kojoj je vrsti oružja reč, niti kada je ono stiglo, ali je dodao da se nova isporuka očekuje narednih dana i podsetio da su pobunjenici tražili "zastrašujuće naoružanje".

"To podrazumeva protivvazdušno i protivtenkovsko naoružanje, kao i municiju", objasnio je Mukdad.

Drugi izvor iz opozicije, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je sistem "ruske proizvodnje", ali je odbio da kaže koja zemlja ga je obezbedila.

Mukdad je naglasio da će oružje biti upotrebljeno u cilju rušenja režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, "posle čijeg će pada", kako je naveo, "biti uskladišteno, prema dogovoru s prijateljima i bratskim zemljama".

IZvor: B92, Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.