Bivši saradnik NSA: I Obama bio prisluškivan kao senator

0

Nekadašnji senator američke države Ilinois, predsednik SAD Barak Obama, nalazio se na merama prisluškivanja Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) pre devet godina, izjavio je bivši saradnik te službe Ras Tajs.

Tajs, koji je dve decenije radio u obaveštajnom sektoru, američkoj javnosti je postao poznat 2005. godine, kada je preko dnevnika “Njujork tajms” otkrio detalje o nelegalnom prisluškivanju koje je preko NSA sprovodila administracija bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg.

On je sada, nakon što je bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA) i NSA Edvard Snouden javno saopštio detalje o radu NSA, izašao sa novim šokantnim podatkom da je ova služba 2004. godine, između ostalih, prisluškivala i tadašnjeg senatora Baraka Obamu.

“Držao sam te papire u rukama, slušani su svi – članovi Kongresa i Senata, sudije, advokati, zaposleni u Stejt departmentu, kao i ljudi koji rade u Beloj kući”, izjavio je Tajs, a prenose mediji u Americi.

Prema njegovim rečima, tada je dobio spisak telefonskih brojeva “40-godišnjeg čoveka, koji bi hteo da bude senator u Ilinoisu”.

Nekoliko nedelja pre Tajsa, slične podatke je izneo Snouden, koji je potom pobegao u Hong Kong, a prema poslednjim informacijama nalazi se u Moskvi, gde je, prema rečima zvaničnika Ekvadora, danas zatražio azil od te zemlje.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.