Bivši saradnik NSA: I Obama bio prisluškivan kao senator

Tajs, koji je dve decenije radio u obaveštajnom sektoru, američkoj javnosti je postao poznat 2005. godine, kada je preko dnevnika "Njujork tajms" otkrio detalje o nelegalnom prisluškivanju koje je preko NSA sprovodila administracija bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg.

On je sada, nakon što je bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA) i NSA Edvard Snouden javno saopštio detalje o radu NSA, izašao sa novim šokantnim podatkom da je ova služba 2004. godine, između ostalih, prisluškivala i tadašnjeg senatora Baraka Obamu.

"Držao sam te papire u rukama, slušani su svi - članovi Kongresa i Senata, sudije, advokati, zaposleni u Stejt departmentu, kao i ljudi koji rade u Beloj kući", izjavio je Tajs, a prenose mediji u Americi.

Prema njegovim rečima, tada je dobio spisak telefonskih brojeva "40-godišnjeg čoveka, koji bi hteo da bude senator u Ilinoisu".

Nekoliko nedelja pre Tajsa, slične podatke je izneo Snouden, koji je potom pobegao u Hong Kong, a prema poslednjim informacijama nalazi se u Moskvi, gde je, prema rečima zvaničnika Ekvadora, danas zatražio azil od te zemlje.

Izvor: blic

Pogledajte još