Obama pozvao na saradnju: Islamska država je "rak"

Američki predsednik pozvao je vlade i narode Bliskog istoka da sarađuju kako bi bio izvađen taj "rak" i kako se on ne bi širio.

"Islamska država ne govori u ime nijedne religije. Nijedna religija ne kaže da treba masakrirati nevine ljude. Njihova ideologija je šuplja", rekao je Obama, prenosi Beta.

Američki predsednik je obećao da će SAD, koje od 8. avgusta vrše vazdušne udare na severu Iraka, nastaviti svoju borbu protiv džihadista.

"Oni su opustošili gradove i sela, ubili su nevine i nenaoružane civile i počinili nasilje koje je ogromni kukavičluk", rekao je Obama u govoru održanom u Masačusetsu, gde je na odmoru.

"Bićemo oprezni i neumoljivi. Kada Amerikanci budu meta (napada) učinićemo šta je potrebno, kako bi pravda bila zadovoljena", rekao je Obama i objasnio da pri tome pre svega misli na Džejmsa Folija, čije je ubistvo šokiralo ceo svet.

Istovremeno, saopšteno je da su u protekla 24 sata američki avioni izveli 14 vazdušnih udara na uporišta ekstremista Islamske države Iraka i Levanta u blizini najveće iračke brane.

Pošto su avioni nastavili sa vazdušnim udarima po uporištima džihadista, uprkos pretnji da će ubiti i drugog novinara, američki predsednik Barak Obama je rekao da kada se bilo gde naudi Amerikancima, Vašington radi "ono što je potrebno da vidi da je pravda zadovoljena", prenosi AFP.

Američke bespilotne letilice i bombarderi uništili su ili oštetili, u poslednjih 24 sata, šest hamera, tri lokacije za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, jedan minobacač i dva vojna kamiona, saopštila je američka Centralna komanda.

U saopštenju se dodaje da vazdušni udari američkih aviona u Iraku služe da "dodatno prošire iračku i kurdsku kontrolu nad područjem", piše RTS.

Pogledajte još