Niste se ugojili: Četiri namirnice od kojih izgledate deblji nego što jeste

Mleko

Svi znamo kako mleko u prekomernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. Ali ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob

Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju nadut stomak ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje to ne čine.

Pšenica, ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru radije pojave krompir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto voće, grejp i citruse jer oni, za razliku od na primer jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka

Veštački šećer

Sorbitol, ksilitol i manit su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje.

Osetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbegavajte takve proizvode. Za ličnu primenu radije upotrebite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.

Izvor: smedia

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.