Policija Republike Srpske kao CIA i NSA: Špijuniraju ljude na Internetu

Ministar Radislav Jovičić je odgovarajući na pitanje poslanika Partije Demokratske partije progresa (PDP) Branislava Borenovića rekao da "ne zna na pamet mejl adrese tih osoba, novinara i bosansko-hercegovačkih institucija koje su u tome prednjačile", ali je dodao da će Borenoviću "dostaviti pisani odgovor".

Prethodno je Vlada RS usvojila informaciju povodom protesta koji su 6. juna izbili ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

- Analizom stanja na društvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i poziva za organizovanje protesta u Banjaluci, može se zaključiti da su na internet forumima i Fejsbuk grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima - navedeno je u tom dokumentu.

Takođe je navedeno da je izrazita bila aktivnost "nekoliko pojedinaca i članova pojedinih organizacija koji su bezuspešno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu".

- Iz brojnih televizijskih snimaka i sa Interneta, moguće je utvrditi i identifikovati organizatore i vođe protesta i protiv njih preduzeti zakonske mere, jer nepreduzimanje znači podržavanje i ohrabrivanje tih aktivnosti i ubuduće - navodi se se u informaciji.

Borenović je potom zatražio od Jovičića da objavi te korisnike društvenih mreža u RS, "da znamo o kome se radi", kao imejl adrese zvaničnih institucija BiH, koje su davale podršku protestima a poznate su Ministarstvu unutrašnjih poslova RS". On je želeo da zna i da li će osobe, navedene u Informaciji, biti sankcionisane.

Jovčić je u odgovoru Borenoviću pored ostalog naveo da je Vladi RS dostavljena kompletna informacija o dešavanjima u Sarajevu i dodao da je MUP RS tada pratio i dešavanja na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama pojavile su se i reakcije novinara na raspravu u skuštini.
Urednik banjalučkog portala Capital.ba Siniša Vukelić reagovao je na poslaničko pitanje i ministrov odgovor sledećim rečima:

- RS ima svoju Prizmu, priznao ministar unutrašnjih poslova. Pratimo novinare na internetu. Imena tajna, kaže Jovičić. Sramotno i Šokantno.

Psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo je takođe reagovao:

- Molio bih policiju RS da kad bude pravila spisak internet terorista ne ide po abecedi, već da Srki Puhalo bude prvi.

Novinari se pitaju i šta će značiti "zakonske sankcije" i koje su to (zlo) delo učinili.

Borenović je posle reakcije na društvenom mrežama povodom njegovog poslaničkog pitanja objavio na svom Tviter profilu da je njegovo pitanje "pogrešno protumačeno", te da se radilo o "ironičnom pitanju".

Izvor: Beta

Pogledajte još