Ader: Srbi, izvinite za zločine

“Ja, kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba”, izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, dodao je Ader.

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati poverenje između Srbije i Mađarske

“Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju”
, poručio je Ader.

Ader je podsetio na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom posete Budimpešti o tome da su dve zemlje otvorile novu stranicu u svojim odnosima i ostavile iza sebe nesporazume, kao i da je nužno skinuti teret prošlosti s budućih generacija i da je došlo vreme za međusobna izvinjenja.

"Mi, današnji Mađari i današnji Srbi, jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava. Mi ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laž i mržnju, već život, pravednost i saradnju", poručio je on.

Mađarski predsednik je ocenio da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, u Skupšitni Srbije prošle nedelje, predstavlja važan istorijski korak koji, posle sedam decenija, stavlja pečat na jedno poglavlje bolne zajedničke istorije, ali i otvara novu perspektivu u odnosima dva naroda i dve države.

“Moralan čovek ima hrabrost da izgovori ono što u dubini duše oseća ispravnim, a vi ste poslušali svoje srce. Izgovorili ste ono što je bilo bolno, što se 70 godina činilo nemogućim izgovoriti”, rekao je Ader.

“Izgovorili ste da je kolektivna krivica neodrživa. Izgovorili ste da mogu da postoje ljudi koji su grešni, ali da narod ne može biti grešan,” dodao je on.

Ader je ocenio da Deklaracija potvrđuje privrženost Srbije evropskim vrednostima i daje primer drugima kako se može doprineti uspostavljanju moralnog poretka “koji je u prošlosti bio izopačen”.

Prema njegovim rečima, nova Evropa rađa se iz ovakvih gestova, gestova obostranog razumevanja, prihvatanja, saradnje, izgovaranja istine, uz poštovanje zajedničkih ljudskih vrednosti.

Mađarski predsednik je izjavio i da je današnje obraćanje “prva prilika da predsednik slobodne Republike Mađarske govori pred slobodnom Skupštinom Srbije” i dodao da Srbija na putu ka EU može računati na Mađarsku kao na prijatelja i partnera spremnog da prenese svoja iskustva.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zahvalio se predsedniku Mađarske na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije, a Ader je izrazio nadu da će Srbiji 28. juna biti određen datum za početak pregovora sa EU.

Izražavajući zadovoljstvo zbog unapređenja bilateralnih odnosa u proteklom periodu, Stefanović se zahvalio na podršci Mađarske Srbiji u procesu evrointeintegracija i naglasio da Srbija ovaj proces pre svega posmatra kao priliku za dostizanje standarda i vrednosti i da svoje pristupanje vidi kao očekivani rezultat uloženog truda.

Predsednik skupštine je istakao da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih u periodu 1944.- 1945. godine, predstavlja poštovanja prema žrtvama kao i izraz jasnog opredeljenja okretanju budućnosti.

Stefanović je izrazio spremnost na zajednički rad u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Posebno naglašavajući značaj privredne saradnje u regionalnom okviru, Stefanović se založio za razvoj zajedničkih investicija i ukazao na pogodnosti za zajednički nastup na trećim tržištima i ukazao na povoljnosti saradnje u poljoprivredi.

Predsednik skupštine je istakao značaj daljeg unapređenja međuparlamentarnih odnosa i najavio svoju posetu parlamentu Mađarske u oktobru.

Predsednik Mađarske Janoš Ader je preneo pozdrave predsednika parlamenta Mađarske, Lasla Kavera, predsedniku Narodne skupštine i rekao da se poseta predsednika Stefanovića Budimpešti očekuje sa zadovoljstvom.

Izražavajući nadu u uspešan ishod, odnosno odluku o određivanju datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, 28. juna, Ader je rekao da će Mađarska uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i ponudio pomoć kroz razmenu iskustava.

Stefanović se posebno založio za saradnju u međunarodnim organizacijama u regionalnom interesu.

Zaključujući razgovor, predsednik Stefanović je ponovio važnost iskazanog stava zvaničnika Srbije i Mađarske da se okrenemo budućnosti.

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader posetiće danas Čurug, u opštini Žabalj, gde će zajedno položiti vence na spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, najavila je Pres služba predsednika.

Nikolić i Ader, koji je u poseti Srbiji, tokom boravka u Čurugu, posetiće muzej "Topalov Magacin", gde će takođe položiti vence, a zatim obići Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg. Dvojica predsednika će se na kraju posete obratiti novinarima.

Predsednici Nikolić i Ader složili se da je današnje zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.

Predsednik Mađarske poručio je juče da Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i da će takav stav izneti i 28. juna na sastanku Evropskog saveta.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još