Evropski lideri danas odlučuju o datumu

Evropski lideri će na kraju drugog dana samita, koji je počeo juče popodne, raspravljati o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

Milanović: Ne znam da li će mi dati da pričam o Srbiji
Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji poslednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Saveta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku, ali da ne zna da li će mu na ovom sastanku biti dozvoljeno da učestvuje u raspravi. U EU je običaj da zemlje kandidati ne prisustvuju razgovorima o temama koje se tiču susednih država, a Hrvatska će punopravna članica EU postati 1. jula, tako da formalno još ima status kandidata.

Ministri su tada preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Lideri EU koji su se juče okupili u Briselu nisu uoči sastanka govorili o ovoj temi.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još