Danas je Vidovdan: Nikolić u Kruševcu, Vučić na Kosmetu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Vidovdan i 624. godišnjicu Kosovske bitke. Vidovdan se u Srbiji obeležava kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine.

VIDOVDAN
Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji, a predstavlja i prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima. To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Poseban značaj Vidovdan je dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889. na 500 godina od Kosovskog boja. Kao nacionalni praznik opstao je do kraja Drugog svetskog rata. Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanici, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu kosovske bitke.

Kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodiće komemorativnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 624. godišnjice boja na Kosovu.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju praznika u manastiru Visoki Dečani na Kosmetu. Liturgiji će prisustvovati i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. U manastiru Visoki Dečani služe se liturgije s početkom u 9 časova. U Visoke Dečane već je stiglo više desetina vernika iz Štrpca, a tamo su i beogradski oficir za vezu Dejan Pavićević i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Centralna proslava Vidovdana je na Gazimestanu u podne, a prisustvovaće patrijarh Srpske parovslavne crkve Irinej i vladika Teodosije.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još