Holivud pomagao Hitlera i nacističku propagandu?

Jurvand (35) je napisao knjigu "The Collaboration: Hollywood's Pact With Hitler" (Kolaboracija: Holivudov pakt sa Hitlerom) u kojoj se poziva na dokumenta koja, kaže on, dokazuju da su američki studiji pristajali na nacističku cenzuru i aktivno učestvovali u propagandi nacista.

"Holivud ne samo da je sarađivao sa nacističkom Nemačkom već i sa Adolfom Hitlerom, osobom i ljudskim bićem", rekao je Jurvand "Njujork tajmsu".

Ovaj folk muzičar iz Australije i harvardski đak, kaže da je njegovo interesovanje za ovu temu probudio intervju koji je kao student pročitao u Kaliforniji i u kome je scenarista Bad Ssulberg govorio o sastancima šefa MGM-a Luija Mejera i predstavnika nacističkog režima.

(old_image)

U knjizi, piše "Indipendent", opisano je kako su mnogi Jevreji - šefovi filmskih studija ne samo cenzurisali filmove kako bi odgovarali režimu već su i proizvodili materijal za nemačke propagandne filmove i čak su finansirali proizvodnju naoružanja u Nemačkoj.

Saradnja Holivuda sa režimom počela je 1930. godine, kaže Jurvand, kada je Karl Lemli Mlađi iz "Juniverzala" pristao da premontira film "Na zapadu ništa novo" posle nemira koje je u Nemačkoj izazvala Nacistička partija.

"Rekao bih da ima nekoliko šokantnih momenata, naročito vezanih za dokument koji sam pronašao u Nacionalnim arhivama u Vašingtonu u kome se objašnjava način na koji je MGM uvećavao profit. Tada je u Nemačkoj postojao zakon prema kome strane kompanije nisu mogle da izvoze valutu. Napravili su izuzetak za MGM jer su finansirali nemačko naoružanje", rekao je Jurvand za "Tajms of London".

Po dolasku Hitlera na vlast u knjizi se detaljno opisuje kako su režimski predstavnici posećivali holivudske studije uključujući Georga Gislinga, specijalnog savetnika za Holivud. Nemci su gledali filmove i diktirali sva "sečenja". U junu 1939. MGM je organizovao turu za 10 nacističkih novinara-urednika po svom studiju u Los Anđelesu a tokom 1930-tih gotovo nijedan jevrejski lik nije se pojavio u holivudskim filmovima.

I pored neverice pojedinih akademika, Jurvand je odlučan: "Studii su sarađivali sa nacistima".

Izvor: blic

Pogledajte još