Da li su današnja deca razmažena!?

Ranije su roditelji bili gospodari kuće, a mladi su morali da rade kako im je rečeno. Čini se da su ti dani odavno prošli. Moć se danas pomerila u korist dece koja vladaju domaćinstvom, navodi se u novoj studiji koja pokazuje da današnja deca uzrasta od sedam do 14 godina, imaju veću kontrolu nad svojim roditeljima nego ranije.

Istraživanje o prioritetima današnje dece, koje je preneo "Dejli mejl", pokazuje opsednutost svetskim šou biznis zvezdama, pop kulturom i trošenjem novca. Ne čudi što današnja mladež nije spremna da prihvati plate za koje su radili njihovi roditelji, bake i deke.

Naime, 74 odsto mladih tvrdi da ne bi radili za poslodavca, nego bi radije radili za sebe. Više od polovine, čak 56 posto, priznaje da su nestrpljivi i željni brzog napredovanja.

Raste i konzumerizam među mladima: brojke pokazuju da sve veći broj dece (59 odsto) želi da poseduje proizvode koji će ih razlikovati od drugih. Podaci koji će nesumnjivo biti najkorisniji reklamnoj industriji su oni koji pokazuju da veću moć imaju mlađi članovi domaćinstva od svojih roditelja.

Prilikom kupovine namirnica, 29 odsto roditelja priznaje da im je jako važno mišljenje njihove dece, 27 odsto roditelja će poslušati decu pri odabiru zajedničkog odmora, 26 procenata pri kupovini proizvoda za ličnu negu, a 23 odsto pri kupovini telefona i računara.

Izvor: B92

Pogledajte još