SEDAM ŠTETNIH REČENICA: Roditeljske greške narušavaju odnos između braće i sestara

Odgajanje deteta je složen i težak zadatak, a podizanje nekoliko dece istovremeno čini taj proces još komplikovanijim.

Ne samo da je potrebno izgraditi odnos pun poverenja sa svakim detetom ponaosob, već im treba pomoći da imaju dobre međusobne odnose.

Nažalost, ponekad upravo fraze koje roditelji izgovaraju mogu da dovedu do sukoba.

Nekoliko rečenica su štetne i bolje je da ih ne koristite u vaspitanju dece ako želite da sačuvate njihove dobre odnose.

1. Uzmi brata ili sestru za primer

Možda vam se čini da je upoređivanje sa drugom decom odlična motivacija. Ali ono što dete čuje je samo da njegovog brata ili sestru volite više ili da je on ili ona gori. To stvara osećaj zavisti, što može dugoročno da dovede do problema sa samopoštovanjem.

2. Pazi na mlađeg brata ili sestru

Preporučuje se da zamolite stariju decu da brinu o mlađoj, ali samo kada postoji značajna razlika u godinama. Starije dete ne može u potpunosti da zameni roditelje.

U idealnom slučaju, briga o mlađem bratu ili sestri trebalo bi da dođe od deteta, kao izraz njegove, odnosno njene ljubavi.

3. Moraš voleti brata ili sestru

Nova beba u porodici može da bude izvor stresa za starije dete. Kod njega se može pojaviti ljubomora.

Napor da starije dete zavoli mlađe može samo da pojača osećaj odbojnosti. Mnogo bolja opcija je da planirate vreme koje ćete provesti i posvetiti isključivo starijem detetu.

4. Ti si stariji, budi pametniji

Prisiljavanje starijeg deteta da popusti mlađem može da naruši odnos između dece, ali i da prouzrokuje lične probleme starijem detetu.

Zbog opterećenja i stalnog pritiska može da izraste u manje optimističnog i teskobnog perfekcionistu koji uvek traži odobravanje i teško gradi prijateljske odnose.

5. Ko će prvi?

Bilo da je reč o kupanju ili o tome ko će prvi da uđe u automobil, ova fraza otvoreno izaziva takmičenje među decom. Jedno dete uvek ćete stavljati u nepovoljniji položaj.

Takmičenje ovog tipa za decu nije igra, a emocije prouzrokovane pobedom ili gubitkom su prilično snažne. Zato je prikladnije decu odgajati učeći ih da su tim, a ne da se takmiče jedno protiv drugog. Vi preuzmite ulogu trećeg igrača koji gubi.

6. Prestani da se ljutiš

Kad detetu branimo da iskaže neku emociju, pogoršavamo situaciju. Umesto da deci branite da se ljute ili plaču saslušajte ih, recite im da su njihova osećanja normalna i pomozite im da shvate stvari.

7. Volim vas jednako

Izraz "volim vas jednako" naglašava da nijedno dete nema ništa posebno u sebi. Umesto toga, bolje je pohvaliti talente svakog deteta ponaosob. Tako ćete učiniti da se deca osećaju vrednim.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još