Gnevni seljani kamenovali lokalnu policiju zbog silovanja meštanke

Tamošnji mediji izveštavaju o nekoliko povređenih, preneo je Itar-Tas s.

Frans pres prenosi televizijske izveštaje na kojima se vide meštani tog južnog regiona Ukrajine kako uzvikuju “Sramota!” i bacaju flaše i kamenje na zgradu lokalne policije.

Čuli su se i pucnji, dok je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da upadnu u zgradu. Neki od demonstranata, navodi francuska agencija, obliveni su krvlju.

(old_image)

Foto: Beta, AP
Povod za nerede je silovanje meštanke Irine Kraškove, koja je za batinanje i silovanje optužila trojicu muškaraca, od kojih su dvojica policajci Dmitro Poliščuk i Jevhen Drižak.

Dva nasilnika su, izveštava Itar-Tas s, uhapšena, ali je jedan od policajaca - rođak visokorangiranog radnika tužilaštva, pušten. Uhapšen je i vozač taksija, koji je policajcima pomogao u izvršenju krivičnog dela.

Videvši Drižaka u zgradi policije, žitelji Vradijeva su se okupili i tražili njegovu odgovornost a potom i napali zgradu.

Ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko smenio je načelnika unutrašnjih poslova Nikolajevske oblasti i načelnika vradijevske policije.

Zaharčenko je potvrdio umešanost policajaca u silovanje, prenela je RIA Novosti.
Ministar je rekao da su događaji u Nikolajevskoj oblasti naneli ozbiljan udarac policijskom sistemu, i pružio uveravanja da policija ni na koji način ne skriva i ne opravdava takve postupke svojih pripadnika.

Predmet je po hitnom postupku predato tužilaštvu, a predsednik Ukrajine Viktor Janukovič preuzeo je ličnu kontrolu istragu o tom silovanju, navodi ruska agencija. Kraškova je, navodi AFP, i dalje u bolnici, sa razbijenom glavom, povredama na licu i modricama.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još