Kina: Panda donela na svet mladunče

Devetogodišnja Juan Juan dobila je mladunče u subotu veče, posle veštačkog osemenjavanja u martu, saopštio je zološki vrt. To je bio sedmi pokušaj sa Juan Juan za poslednje tri godine. Prirodne trudnoće su retke među pandama u zatočeništvu.

Uprava je pokazala fotografiju Juan Juan kako u šapama drži pink mladunče veličine dlana. Kina je poslala na Tajvan poklon u vidu pandi decembra 2008. Tajvan se odvojio od Kine posle građanskog rata 1949.

(old_image)

Kina je nazvala pande Tuan Tuan i Juan Juan, što zajedno znači "ujedinjenje".' Opozicioni političari i skeptici na Tajvanu su upozoravali da bi Kina mogla da iskoristi pande da ubrza svoje planove za ujedinjenje sa vlastima na Tajvanu.

Međutim, par pandi je postao najobožavaniji od svih drugih životinja u vrtu. Tajvanska štampa je pomno pratila izveštaje o trudnoći Juan Juan. Zvaničnik vrta Cao Ming Čijen je rekao da se Kina saglasila da mladunče ostane na ostrvu sa mamom i tatom.

Peking je poklonio pande mnogim zemljama ali su one u obavezi da mladunče koje je došlo na svet u inostranstvu vrate Kini.

Pogledajte još