Naša podmukla kancerogena okolina

Da nije dovoljno samo zdravo se hraniti i imati redovnu fizičku aktivnost kako biste bili zdravi, dokazuje i činjenica da mnogi predmeti s kojima dolazimo u dodir svakodnevno predstavljaju rizik za naš organizam.

Mi vam predstavljamo nekoliko najopasnijih:

Deterdžent za veš

Opasna hemikalija: 1,4-dioxane

Nivo pretnje: 3 (na skali od 1-5)

Deterdženti možda uklanjaju mrlje, ali iza sebe ostavljaju i opasne hemikalije. Jedna grupa za očuvanje životne sredine je 2011. otkrila da se u deterdžentima za veš nalazi 1,4-dioksan. Ova hemikalija nije dokazano kancerogena za ljude, ali je kod miševa izazvala tumore jetre i nosa.

Što je još gore, nećete je naći na deklaraciji, jer predstavlja nečistoću, a ne sastojak deterdženta.

Kako da se zaštitite: Odaberite “zelene” deterdžente, ili naučite da čitate između redova. Polietilen, polietilen glikol, PEG, poliokietilen, i sve reči koje sadrže “oxynol” ili “eth” su signal da se u deterdžentu možda nalazi dioksan.

Majice koje se ne gužvaju

Opasna hemikalija: Formaldehid

Nivo pretnje:
2

Postoje dokazi da je ova hemikalija odgovorna za nazalne i respiratorne kancere kod ljudi.

Kako da se zaštitite: Izbegavajte takve tkanine i opredelite se za prirodne materijale, koji doduše moraju da se peglaju. Ako ste navikli da koristite odeću koja se ne gužva, barem je operite pre nego što je obučete prvi put.

Jedan ciklus pranja može smanjiti otpuštanje formaldehida i za 60 odsto.

Pomfrit, čips, hleb...

(old_image)Opasna hemikalija:
Akrilamid

Nivo pretnje: 3

Akrilamid je hemikalija koja se koristi za prečišćavanje otpadnih voda, ali volšebno dolazi i do naše trpeze.

Naime, kada se hrana bogata ugljenim hidratima sprema na visokim temperaturama, amino kiselina asparagin reaguje sa šećerom u hrani i formira akrilamid.

U kontaktu sa ovom hemikalijom, dolazi do mutacija DNK, koje kasnije mogu dovesti do kancera.

Kako da se zaštitite: Uvek sami spremajte hranu i to na što nižim temperaturama. Ako pržite, izbegavajte da jedete delove koji su pocrneli. Takođe, pomaže i ako krompire potopite u vodu dva sata pre spremanja.

Papirne čaše

Opasna hemikalija: Stiren

Nivo pretnje: 1

Postoje osnovane sumnje da je stiren kancerogen za ljude i da se razlaže na prostije hemikalije koje izazivaju oštećenja DNK.

Kako da se zaštitite: Izbegavajte papirne čaše, naročito za kafu, budući da reaguje na visokim temperaturama.

Smeđi pirinač

Opasna hemikalija:
Arsenik

Nivo pretnje: 5

Pojedini brendovi smeđeg pirinča sadrže više arsenika, nego što je to slučaj sa belim. Arsenik može onesposobiti sistem regeneracije DNK i dovesti do kancerogenih mutacija.

Kako da se zaštitite: Isperite pirinač pre pranja dok voda ne postane potpuno prozirna. Kupite veći lonac i kuvajte pirinač u što većoj količini vode, a zatim ocedite višak tečnosti, umesto da čekate da je zrnca upiju.

Nedeljno nemojte jesti više od dva obroka koja sadrže smeđi pirinač.

Elektronske cigarete

Opasna hemikalija: Nitrozamin

Nivo pretnje: 3

Elektronske cigarete mogu predstavljati rizik za kancer gotovo jednako kao “prave”. Nitrozamin, kancerogeni sastojak duvana, nalazi se i u nekim brendovima elektronskih cigareta.

Čak i ako niste pušač, možda dolazite u dodir s njom, jer se može formirati i kada kiselina iz vašeg želuca odreaguje sa nitritima i nitratima iz brze hrane i mesnih prerađevina.

Kako da se zaštitite: Ako pušite bilo koju vrstu cigareta, vreme je da ih ostavite. Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Viskonsinu, pušači koji postepeno smanjuju broj cigareta, pre prestanka pušenja, ili pređu na elektronske cigarete, češće se vraćaju duvanu, od onih koji jednostavno “preseku”.

Smanjite i unos prerađevina ili promenite način na koji spremate hranu. Kuvanje i pečenje u rerni su mnogo bolji od prženja.

Izvor: B92

Pogledajte još