Predsednik ECB: EU davala pare, Grčka ih obmanula

Dragi je, reagujući na nedavne kritike MMF-a, naveo da su dostupni ekonomski podaci o Grčkoj bili nepotpuni i netačni u vreme prvog paketa pomoći iz 2010, preneo je Frans pres.

"Sigurno je da su neke odluke u to vreme donete na osnovu informacija koje su bile nepotpune, pogrešne ili obmanjujuće", rekao je predsednik ECB Evropskom parlamentu u Briselu.

"Sigurno je da izveštaji o strukturnoj snazi grčke privrede nisu bili tačni. "Trojku" (kreditora) su vlasti u Atini tada konstantno uveravale da je ekonomija znatno jača nego što je zapravo bila", rekao je on. MMF je prošlog meseca objavio kritički izveštaj o prvom paketu pomoći za Grčku, optuživši EU da nije htela da pristane na raniju restrukturu grčkog javnog duga.

"Bilo je grešaka i mislim da je dobro da su one identifikovane da se ne bi ponovile u budućnosti", naveo je Dragi. Predsednik ECB je, sa druge strane, pohvalio izvanredan napredak koji je Grčka ostvarila od 2010.

"To je jedna od zemalja koje su se najviše promenile", rekao je on, savetujući Atinu da nastavi sa strukturnim reformama. Međunarodni kreditori su danas završili sa procenom napretka Grčke u sprovođenju reformi, čime je otvoren put za puštanje naredne tranše pomoći toj zemlji od 8,1 milijarde evra.

Izvor: Kurir

Pogledajte još